Viden om mad og måltider til borgere 65+
Her har vi samlet al viden om mad og måltider til borgere 65+, som vidensoverblikket rummer.
Med denne viden om ønsker vi i Rådet for sund mad, at personalet på plejecentre, kommuner, beslutningstagere og andre interesserede får et nemt og hurtigt overblik over de tilgængelige rapporter, publikationer og spændende cases, som findes i vidensoverblikket om mad og måltider til borgere 65+.
Mad og måltider til borgere 65+
Appetit på det gode ældre liv. Denne rapport fra Københavns Universitet undersøger ældres holdninger og hverdagspraksis i forhold til mad og måltider.
Appetit på måltidet. I dette projekt, der blev udviklet og gennemført i regi af Måltidspartnerskabet [nu Rådet for sund mad] var der fokus på hjemmeboende ældre visiteret til madservice. Man undersøgte, hvilken effekt det havde på borgerne, når de blev involveret i aktiviteter omkring maden og måltiderne.
Appetit på måltidet – dialogværktøj. Dette dialogværktøj kan bruges i kommuner, som ønsker at arbejde med mad og måltider i et rehabiliteringsforløb blandt hjemmeboende ældre. Dialogværktøjet er udviklet i regi af Måltidspartnerskabet [nu Rådet for sund mad] i projektet af samme navn.
Den nationale kosthåndbog. Denne håndbog er et praktisk opslagsværk, der henvender sig til sundhedsprofessionelle. Her findes viden og anbefalinger om maden til raske og syge borgere 65+. Kost & Ernæringsforbundet, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen står bag.
Forebyggelse på ældreområdet – håndbog til kommunerne. Denne publikation fra Sundhedsstyrelsen skal understøtte kommunernes forebyggende indsats på ældreområdet, og her er der bl.a. fokus på mad og måltider.
Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt 55-64 årige og 65-75 årige danskere. I denne rapport fra DTU Fødevareinstituttet undersøges kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus for borgere i eget hjem.
Min Måltidshåndbog. Dette opslagsværk fra Odense Kommune er målrettet hjemmeboende borgere 65+. Her kan de finde viden og inspiration om bl.a. mad, måltider og indkøb.
Måltidshåndbog. Dette er et online opslagsværk fra Odense Kommune, der giver viden og inspiration om mad, måltider og ernæring til ældre. Håndbogen henvender sig til personale på plejecentre.
Nordisk seminar om ældres sundhed. På dette seminar, organiseret af Fødevarestyrelsen i regi af Måltidspartnerskabet [nu Rådet for sund mad] tilbage i 2017, blev viden og erfaringer om ældres sundhed i nordiske lande samlet og diskuteret.
Når du skal tage på. Dette materiale fra Servicestyrelsen, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har fokus på småtspisende ældre og giver inspiration til, hvordan den ældre kan øge eller stabilisere sin vægt.
Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd. I denne rapport fra DTU Fødevareinstituttet er der fokus på overvægt blandt 55-75-årige danskere.
Projekt God mad – Godt liv. Projektet var et kvalitetsudviklingsprojekt under den daværende Servicestyrelsen, som via 11 initiativer skulle understøtte en ny praksis ift. madservice til ældre.
Råd om mad drikker, når du er over 65. Fødevarestyrelsens råd til raske og normalspisende personer over 65 år.
Skaber nye livssituationer en ændring i måltidsvaner og et anderledes behov for information om sund kost? Denne rapport fra Aarhus Universitet kigger på mad- og måltidsvaner for borgere, som forlader arbejdsmarkedet eller mister en samlever.
SMAG – Skønne måltider til alle gamle. Denne hvidbog fra Københavns Universitet og Madkulturen kigger udfordringer ved at tilbyde nærende og kulinariske måltider. Hvidbogen er målrettet politikere og embedsfolk i kommuner og regioner.
Supplement til De Officielle kostråd til borgere 65 +. Fødevarestyrelsen har udgivet et supplement til de officielle kostråd, som skal støtte borgere 65+ i sunde mad- og måltidsvaner. Find de supplerende kostråd her.
Supplement til De officielle Kostråd til borgere 65+. Dette projekt i regi af Måltidspartnerskabet [nu Rådet for sund mad] havde til formål at styrke kommunikationen omkring de supplerende kostråd til borgere 65+ for at sikre, at de kom bredt ud til målgruppen. Der blev bl.a. udviklet en film med budskabet om, at man selv kan gøre meget for at bevare sit gode helbred.
Vidste du at … til raske ældre 65 + | Landbrug & Fødevarer har udgivet dette ark, som på en visuel måde formidler anbefalede portionsstørrelser samt sammensætningen af måltidet til målgruppen 65+. Denne Vidste du, at… blev udviklet i regi af Måltidspartnerskabet [nu Rådet for sund mad] under projektet Supplement til De officielle Kostråd til borgere 65+.
Ældres sundhed og trivsel – Ældreprofilen 2019. Ældreprofilen fra Sundhedsstyrelsen er baseret på data fra både Den Nationale Sundhedsprofil og Susy-undersøgelsen og indeholder informationer om omkring 56.000 danskere over 65 år.
Søger du mere viden?
Rådets videnoverblik bliver løbende opdateret. Den viden som har fokus på borgere 65+ findes under Rådets programmer Danskernes madvaner og Måltider som velfærd samt ved at søge på målgruppen 65+.
Mangler vi noget?
Tip os på viden@raadetforsundmad.dk, hvis du synes, vi mangler en kilde.