Tal og analyser
Hvordan ser det ud med forbrug og salg af grøntsager? Hvad mener danskerne egentlig om grøntsager?
Det, og meget mere kan du finde svar på i nogle af de mange analyser, der er lavet om grøntsagerne.
Seneste tal om forbrug og salg
- Grøntsagernes rolle i danskernes madkultur og måltidsvaner – Analyse udviklet i forbindelse med Den Nationale Grøntuge 2024
- Magasinet GRØNT: Produktion, import og forbrug af grønt i Danmark (udgivet ifbm. Madens Folkemøde (Nationalt topmøde))
- En forbrugerundersøgelse om danskernes kendskab og holdning til, samt køb og brug af grøntsager (Rådet for sund mad, 2017)
Forbrug:
- Danskernes indtag af grøntsager (199 g. i gns.) (Tallene er fra rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” af Danmarks Tekniske Universitet (DTU))
Salg i detail
Danskernes holdning
- Danskerne ønsker sig lavere moms på frugt og grønt | DSK – De Samvirkende Købmænd
- Tal om Mad: Hvilke råvarer bruger vi i madlavning, skal måltidet være hjemmelavet? (2015-2022)
- Madkultur 23 – Madkulturens årlige befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner: Kødet har en meget central og stabil rolle i vores madkultur. Sæsonens råvarer og de lokale produkter fylder stadig mindre i de daglige måltider. Pris er som regel vigtigere end kvalitet, når vi køber ind.
- Flere spiser mad uden kød | Arla – Hver anden spiser kødfrit mindst en gang om ugen og prøver vegetarretter af.
- De officielle kostråd har placeret sig i danskernes bevidsthed: To ud af tre danskere kender de nye kostråd. Fødevareministeren er glad for det store kendskab og håber, at flere danskere vil blive ved med at lade sig inspirere til mad med flere grøntsager og mindre kød.
- Danskerne vil gerne spise flere grøntsager, men vaner og manglende viden kan spænde ben for de gode intentioner (L&F, 2022)
- U&A om grøntsager: Forbrugerundersøgelse om grøntsager – Rådet for sund mad
Motivation
- Potentialer for økologiske planteråvarer – ”Det kan være nemmere at bruge lidt større mængde af kendte grøntsager i velkendte retter, frem for at prøve en helt ny opskrift eller inkludere nye, forholdsvist ukendte ingredienser i hverdagsmaden”. Når danskerne skal pege på, hvilke typer mad og drikke fra planteverdenen, som de forventer at spise mere af i fremtiden, så ligger grøntsager på førstepladsen (49% økoforbrugere) (Landbrug & Fødevarer, 2023)
- Grøntsagsprofiler – en indsats for at få danskerne til at spise flere grøntsager – er der tegnet signalement af 37 grøntsager og fundet deres styrker og svagheder, muligheder og trusler.
Den Nationale Grøntuge er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer
Læs mere om initiativet