Rådet for sund mad ønsker at fremme sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener baseret på De officielle Kostråd. Hver dag producerer og serverer de store køkkener i Danmark 650.000 hovedmåltider. Derfor ønsker Rådet for sund mad at understøtte alle, der arbejder professionelt med mad og måltider. De er forandringsagenterne, der gør det lettere for os alle at spise sundere og mere klimavenligt.
På baggrund af en videns- og behovsafdækning af praksis i de professionelle køkkener, gennemført af Aarhus Universitet og Københavns Professionshøjskole, har Rådet nu udviklet tre værktøjer, der understøtter køkkenernes arbejde med sund og klimavenlig mad. I efteråret 2024 offentliggøres et fjerde værktøj til indkøbsmonitorering.
Værktøjerne er målrettet madprofessionelle i køkkener, måltidsværter, elever på uddannelser og kursister på efteruddannelser.
De nye værktøjer er:
- Opskrifter – 40 nye ernæringsberegnede og skalerbare opskrifter
- Efteruddannelsestilbud – til medarbejdere i professionelle køkkener
- Kommunikationsmaterialer til dialog mellem køkken og gæster/brugere
- Indkøbsmonitorering (kommer i 2024) – om et års tid lanceres et værktøj, som skal hjælpe køkkener med at monitorere deres indkøb af fødevare som er mindre klimabelastende og samtidig er godt for sundheden.
Hvis du har spørgsmål til projektet eller værktøjerne, kan du skrive til claus.egeris@raadetforsundmad.dk
Hvem er samarbejdspartnerne?
Aarhus Kommune, Arla, DI Fødevarer, DTU Fødevareinstituttet, Dansk Gartneri, Fødevarestyrelsen, HORESTA, Hotel- og Restaurantskolen, Kost og Ernæringsforbundet, Københavns Kommune, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, Odense Kommune, Rådet for sund mad, Vejle Kommune / Culinary Institute by Vejle Erhverv
Sund og klimavenlig mad – hvad er det?
Rådet for sund mad baserer sit arbejde på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima og øvrige anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, som bygger på bedst tilgængelige viden. Projektet definerer derfor ’sund og klimavenlig mad’ som ’mad, der er baseret på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’, der blev lanceret i januar 2021.