Sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener
I regi af Rådet for sund mad er 14 medlemmer gået sammen om at fremme sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener baseret på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.
Projektet har samlet relevante aktører på tværs af sektorer, som med en fælles koordineret indsats kan realisere projektets vision om, at:
- bidrage til, at de professionelle køkkener har redskaber, kundskaber og motivation for at tilberede sund, velsmagende og klimavenlig mad, og at køkkenerne deler viden og inspiration med hinanden og deres brugere.
- bidrage til at skabe en positiv bevægelse i samfundet, så beslutningstagere, professionelle køkkener og forbrugere prioriterer sund klimavenlig mad.
Udvikling af fire værktøjer
Som afsæt for arbejdet har Aarhus Universitet udarbejdet rapporten Videns- og behovsafdækning af praksis i de professionelle køkkener i forbindelse med produktionen af sund og klimavenlig mad. Rapporten afdækker eksisterende praksis i de professionelle køkkener samt hvilke værktøjer og initiativer der allerede eksisterer. Endelig kortlægges hvilke værktøjer og initiativer, der opleves behov for i køkkenerne. Analyse har ført til en prioritering af fire værktøjer eller indsatser der er ved at blive udviklet.
De fire værktøjer er:
- Nye opskrifter godt for sundhed og klima
- Efteruddannelse til sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener
- Sund og klimavenlig mad – fra køkken til bruger
- Indkøbsmonitorering (kommer til efteråret 2024)
3 ud af 4 af værktøjerne forventes at blive lanceret til efteråret 2023 (uge 41)
Sund og klimavenlig mad – hvad er det?
Rådet for sund mad baserer sit arbejde på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima og øvrige anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, som bygger på bedst tilgængelige viden. Projektet definerer derfor ’sund og klimavenlig mad’ som ’mad, der er baseret på De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’, der blev lanceret i januar 2021.
Sund og klimavenligmad i professionelle køkkener gennemføres som en del af Rådets program Måltider som velfærd.