Vision og mission
Vision : alle spiser sundere
Rådet for sund mad vil vende det fedmefremmende samfund til et sundhedsfremmende samfund, hvor alle spiser sundere. Rådets medlemmer vil sammen yde et vægtigt bidrag til at gøre det nemt for alle borgere at få sunde madvaner. Rådet fokuserer både på rammerne rundt om maden og måltiderne og på borgernes egen adfærd.
Alle
betyder, at Rådets indsatser skal fremme, at hele den danske befolkning spiser sundere. Og at vi skal have alle med. Der er således grund til at sætte et særligt fokus på de grupper, der i dag står svagest i sundhedsstatistikkerne, uanset hvor de bor, hvor lang uddannelse de og deres forældre har eller hvor gamle de er.
Spiser
betyder, at Rådet for sund mad beskæftiger sig med rammerne omkring maden og alt det, vi spiser. Rådet arbejder med maden på spisebordet, på sofabordet, i bilen, i madkassen, i kantinen, på restauranter og på supermarkedets- og døgnkioskens hylder. Rådet forstår måltider i bredeste forstand: familiemåltidet, solomåltidet, mellemmåltidet, snacks og hyggestunder med slik, kage og søde drikkevarer. Måltider handler ikke kun om maden, men om gode oplevelser og sociale relationer, hvor måltidet giver mulighed for at indgå i meningsfulde fællesskaber.
Sundere
betyder, at Rådet for sund mad baserer sit arbejde på Fødevarestyrelsens officielle kostråd og øvrige anbefalinger, som bygger på bedst tilgængelige viden. Sund mad er ikke en absolut, men må tage udgangspunkt i den enkeltes sundhedstilstand, læring og opfattelse af mad og måltider, interesser og selvoplevede behov. Selv små skridt kan have effekt, ligesom de kan være begyndelsen på større forandringer. Rådet er åben for at diskutere sund mad og sundere måltider med alle, der vil indgå i dialog om, hvad det samlet set vil sige at spise sundere. I den diskussion vil Rådet for sund mad altid tage udgangspunkt i den bedste tilgængelige viden og evidens.
Mission : Vi mobiliserer alle kræfter om en national indsats for sund mad og sundere måltider
Rådet for sund mad er sat i verden for at lykkes med noget, medlemmerne ikke kan på egen hånd: At mobilisere alle relevante aktører og indsatser for sund mad og sundere måltider på tværs af sektorer, så medlemmerne ved en fælles koordineret indsats kan realisere visionen om, at alle spiser sundere.
Med det formål vil Rådet:
… sørge for, at projekter, idéer og aktører, der passer sammen, bliver tænkt sammen til større programmer og langlivede indsatser.
… sætte dagsorden og skabe opmærksomhed om mad og måltider som en afgørende brik i et sundere liv.
… skabe overblik over de mange forskellige indsatser inden for mad, måltider og sundhed og skabe en platform for samarbejde.
… skabe en bevægelse for sund mad og sundere måltider på tværs af sektorer, organisationer og virksomheder i Danmark.
… arbejde for at gøre det sunde valg til det lette valg i Danmark, så det bliver nemt at spise sundere måltider.
Indsatsområder
Det vigtigste indsatsområde for Rådet for sund mad i perioden 2019-21 er at samle aktørerne om samarbejde i tre programmer: Danskernes madvaner, Generation sund og Måltider som velfærd.
Rådet samler aktørerne om større programmer og faciliterer matchmaking mellem aktører, så der skabes forbindelser og en platform for samarbejde.