Samarbejde i tre programmer
Det er et strategisk indsatsområde for Rådet for sund mad at samle aktørerne om samarbejde i tre programmer: Danskernes madvaner, Generation sund og Måltider som velfærd.
Rådet samler aktørerne om programmerne og faciliterer matchmaking mellem aktører, så der skabes forbindelser og en platform for samarbejde.
Alle spiser sundere
Programmerne er styrende for de aktiviteter, vi igangsætter og samarbejder om i Rådet. På den måde sætter programmerne retning for Rådets initiativer og aktiviteter. Dette skal sikre, at vi i Rådet altid arbejder på at realisere vores vision om, at alle spiser sundere.
Rådets samarbejde i de tre programmer skal bidrage til, at flere danskere i højere grad følger De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima fra Fødevarestyrelsen, og dermed får sundere og mere klimavenlige madvaner.
Det er især de strukturelle rammer for danskernes mad og måltider, der er i centrum i Rådets samarbejde. Det er en strukturel udfordring, at tilgængeligheden af energitæt mad er stor, samtidig med at sund mad og sunde måltider ikke er det nemme valg for alle.
Læs her hvad vi mener, når vi skriver alle spiser sundere.
Lighed i madsundhed
I Rådet har vi fokus på sundhed relateret til mad og måltider – det kalder vi madsundhed. I Rådet er vi bevidste om, at der i Danmark er ulighed i sundhed. Derfor vil Rådet på tværs af programmerne arbejde for mere lighed i madsundheden. Gennem Rådets samarbejde i tre programmer arbejder vi samtidig for, at mad og måltider prioriteres i forebyggelsesindsatsen i Danmark.
Sund mad i en bæredygtig verden
Sunde madvaner kan gå hånd i hånd med at spise bæredygtigt og klimavenligt. Rådet er optaget af, hvordan sunde mad- og måltidsvaner kan bidrage til den grønne omstilling, sådan at danskernes måltidskultur både bliver sundere og mere klimavenlig og bæredygtig.
Rådets initiativer
Rådets initiativer foregår i tæt samarbejde mellem Rådets medlemsorganisationer. Det er Rådets medlemsorganisationer, der har projektejerskab og projektledelse på Rådets initiativer.
Alle igangværende og afsluttede initiativer findes her.
DANSKERNES MADVANER
Med programmet Danskernes madvaner vil Rådet fokusere på rammer og strukturer, der gør det nemmere for den enkelte og familien at træffe sunde valg af mad og drikke og dermed få sundere madvaner.
Dagligvarehandlen, fødevareproducenter, restauranter og cafeer er vigtige spillere i Rådets samarbejde om at øge tilgængeligheden af sund mad, sunde snacks og måltider. I samarbejdet med markedet er mainstreamforbrugerne et vigtigt segment for at kunne påvirke udbuddet. Når udbuddet ændres i sundere retning, vil det også have positive konsekvenser for forbrugere, der lever under dårligere socioøkonomiske vilkår.
Rådet vil også arbejde for at skabe kompetente og bevidste forbrugere med henblik på at øge efterspørgslen efter sund mad og sunde måltider og derigennem påvirke udviklingen af danskernes madvaner og forbrug i en sundere retning.
Klik her for at se aktive og afsluttede initiativer under Danskernes madvaner.
GENERATION SUND
Rådet for sund mad vil med Generation Sund skabe gode vaner og sund madkultur for den næste generation. I programmet samarbejder vi om initiativer målrettet børn og unge – fra de nyfødte børn og til unge på ungdomsuddannelserne.
Sund mad og sunde måltider skal opprioriteres i forhold til børn og unge. Det skal være tydeligt, at sund mad og sunde måltider er vigtigt for deres sundhed, trivsel og forebyggelse af overvægt. Det er i denne sammenhæng særlig relevant at samarbejde med beslutningstagerne (fx kommune, ledere og skole-/forældrebestyrelser). Rådet vil involvere børn og unge, høre dem og give dem en stemme i forhold til deres madvaner og sundhed.
I Rådet er vi opmærksomme på, at børn og unge ikke er ansvarlige for egne madvaner og sundhed. Derfor har vi i Rådet fokus på ressourcepersoner og rammerne for mad og måltider. Rådet er særligt opmærksomt på at sætte ind på flere arenaer ved at inddrage nærmiljøer og involvere alle voksne omkring børn og unge.
Rådet medtager ikke kun sundheds- og ernæringsmål i forhold til at måle positive forandringer. I Generation Sund-programmet vil vi fx kigge på børn og unges mad- og måltidskompetencer, rammerne for mad og måltider, hvordan børn og unge mødes om maden, og hvordan børn og unge snakker om maden.
Klik her for at se aktive og afsluttede initiativer under Generation Sund.
MÅLTIDER SOM VELFÆRD
Mad og måltider, der spises uden for hjemmet, udgør en vigtig del af de fleste danskeres madvaner i hverdagen, og disse måltider har stor betydning for vores sundhed.
I programmet Måltider som velfærd prioriterer Rådet at arbejde med rammerne for måltider i institutioner og på arbejdspladser, på tilgængeligheden af sund mad og kvaliteten af maden. Dermed vil vi igangsætte en positiv forandring, der skal gøre danskernes spisning uden for hjemmet sundere.
Rådet samarbejder også om at skabe større tværfaglighed om mad og måltider. Det er et mål i sig selv, men også et middel til at skabe bedre måltider for andre. En indsats for større tværfaglighed om mad og måltider kræver, at endnu flere faggrupper og ledelser på institutioner og arbejdspladser engagerer sig og prioriterer at skabe muligheder for sunde madvaner og gode rammer for måltider.
Klik her for at se aktive og afsluttede initiativer under Måltider som velfærd.