Downsizing – hvad er det?
Downsizing er at gøre pakker og portioner lidt mindre. Præcist så meget mindre, at det ikke ser mindre ud eller påvirker mæthedsfornemmelsen, nok ca. 10 %
Downsizing er et paradigmeskifte. Vi skal vænne os fra supersizing, som er en af årsagerne til den store stigning i overvægt. Og vænne os til, at ”lidt mindre” er godt både vores sundhed og for kloden. Store pakker og portioner fører nemt til, at man ubevist spiser mere, end man har brug for eller lyst til, eller madspild. Begge dele belaster klima og miljø unødvendigt.
Ja tak, lidt mindre tager afsæt i den enkeltes spise- og drikkevarer, uanset kostmønster, alder, livsfase og socio-økonomisk status.
Downsizing betyder lidt mindre portioner – og færre kalorier, både det vi øser op derhjemme, pakningerne i butikkerne og portionerne i kantiner, restauranter og takeaway.
Virksomheder, der producerer, sælger eller serverer mad- og drikkevarer kan bidrage til at knække overvægtskurven ved at downsize deres produkter en lille smule, da det automatisk betyder, at det indeholder lidt færre kalorier – og også mindre salt, sukker og fedt, som mange af os får for meget af.
Man kan også downsize lidt derhjemme ved at lave fx frikadeller, boller eller kager lidt mindre og skære kød, pålæg og ost i lidt tyndere skiver – uden at spise flere. Man kan også hælde lidt mindre på tallerkener og i glas. Hvis man spiser og drikker lidt mindre end det, man plejer, fx 10 %, vil de fleste blive mæt.
Forsøg viser, at forbrugerne typisk ikke kan se en 10 % størrelsesforskel på samme fødevare. Læs mere: