Den Nationale Grøntuge samler aktører på tværs af værdikæden til en fælles indsats for at øge danskernes forbrug af grøntsager. Du kan være med!
To ud af tre danskere ønsker at inkludere flere grøntsager i deres kost, og 9 ud af 10 går op i at spise sundt. MEN selvom vi er bevidste om vigtigheden af grøntsager for vores sundhed og klimaet, lever langt de fleste af os stadig ikke op til de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen – hvoraf mindst halvdelen anbefales at være grøntsager. 🥕
Sammen vil organisationerne bag Den Nationale Grøntuge sætte fokus på grøntsagerne og inspirere danskerne til flere grøntsager på tallerkenen.
Den Nationale Grøntuge finder sted i uge 34.
Indtag og salg af grøntsager går den forkerte vej. For at ændre på det, er vi nødt til at stå sammen. Tanken med grøntugen er at lave en koordineret aktivering af mange forskellige aktørers aktiviteter og kommunikationsplatforme. – Line Damsgaard, projektleder på Den Nationale Grøntuge.
Man kan være partner på 2 måder: Som betalende eller ikke betalende partner. Betalende partnere synliggøres med navn og logo på her på siden samt i løbende generisk kommunikation. Ikke-betalende partnere synliggør selvstændigt deres deltagelse i Grøntugen.
Uanset hvilken type partner man er, er det vigtige, at den enkelte partner bidrager med at kommunikere på egne platforme omkring grøntsager i forbindelse med Den Nationale Grøntuge (uge 34). Måden hvorpå de enkelte partnere bidrager til kommunikationen er meget forskelligt. Nogle laver events, andre nyheder på SoMe, nyhedsbreve og lignende. Der er udviklet materiale til at understøtte de enkelte partneres kommunikation – dette finder du her: Materiale- og vidensbank – Rådet for sund mad
De fleste danskere vil gerne spise flere grøntsager. Men trods ønsket om at spise flere grøntsager kniber det lidt med praktikken og langt de fleste danskere får under de anbefalede 600g frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen (altså 300 gram) anbefales at være grøntsager. I gennemsnit spiser vi lidt under 200 gram grøntsager jf. Danskernes Kostvaner 2013. Derfor er en række organisationer gået sammen og vil udfordre, støtte og inspirere danskerne til at inkludere endnu flere grøntsager i den daglige kost.
Danskernes top 5 grøntsager er gulerødder, løg, agurk, tomater og peberfrugt.
Grøntsager bidrager med mange gode ting. Et højt indtag af grøntsager gør det er nemmere at holde eller opnå en sund vægt.
Grøntsager er blandt de fødevarer med det allerlaveste klimaaftryk. Grøntsager mætter godt og smager helt fantastisk.
Skær det ud i mundrette stykker. Tilsæt grøntsager alle steder, hvor du kan (i sovsen, farsen, smoothien). Få inspiration fra de tusindvis af opskrifter der er tilgængelig online.
Husk, vi er alle rollemodeller – for vores børn, venner og familie – sæt et godt eksempel 😉
Alle grøntsager – både dem der er frosne, friske og forarbejdede – tæller med.
Fødevarer som kartofler, svampe, bælgfrugter, og frugter hører ikke under Fødevarestyrelsens anbefaling for grøntsager.
Organisationer
Arla
Bilka
COOP
Dansk Cater
De Samvirkende Købmænd
Fødevarestyrelsen
Føtex
GASA Odense Frugt-Grønt
Kræftens Bekæmpelse
Landbrug & Fødevarer
Lidl
Madkulturen
Netto
REMA1000
Rådet for sund mad
Kontakt
Projektleder, Line Damsgaard (Landbrug & Fødevarer), lda@lf.dk.
Den Nationale Grøntuge finder sted i uge 34.
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
© 2025 Rådet for sund mad – Designet af Auxo.dk