Maddag – sammen om maden på tværs af generationer
Maddag er en festdag, hvor vi i fællesskab fejrer og hylder mad og måltider i dagtilbud og på plejehjem. Målet med maddag er at sætte fokus på maden og måltidet som en grundsten i hverdagen og derved synliggøre de madprofessionelle, der hver dag tilbereder dejligt velsmagende og ernæringsrigtigt mad. Og også alle dem, der er med til at gøre maden til et måltid ved at skabe de rette rammer og inddrage de spisende i fællesskab om maden. Det gode måltid er en vigtig faktor for trivsel og sundhed blandt både børn og ældre.
Maddag har været afholdt de sidste 10 år i dagtilbud over hele landet. Sidste år blev maddag udvidet maddag og inkluderer nu, mad og måltider på plejehjem. Over halvdelen af den 1. mio. offentlige måltider, der spises hver dag, serveres på plejehjem og i daginstitutioner. Derfor er det væsentligt, at plejehjemmene også er med til at sætte fokus på vigtigheden af et velsmagende, sundt og nærende måltid.
Det gode, sunde måltid har også politisk bevågenhed. Derfor inviterer vi ministre til at deltage i Maddag. Sidste år deltog Mattias Tesfay.
Maddag er et færdigpakket koncept, hvor I selv bestemmer, hvilke dele I ønsker at gøre brug af, så når I tilmelder jer Maddag får I:
I kan tilmelde jer Maddag her:
Efter tilmelding vil I modtage mail med materialer.
Fordelene ved maddag:
Sætte fokus på mad og måltider
Sætte fokus på vigtigheden af din faglighed og det tværfaglige samarbejde
Skabe opmærksomhed blandt pårørende og forældre
Skabe opmærksomhed i lokalsamfundet via den lokale presse
Skabe sammenhold på arbejdspladsen og synliggøre kollegaers kompetencer for hinanden
Skabe gode oplevelser og en mindeværdig dag
Tema:
I år er temaet for maddag «kartoflen». Kartoflen, der er en god dansk fødevare med mange tilberedningsmuligheder, vil indgå i alle opskrifter og aktivitetsforslagene vil have kartoflen som omdrejningspunkt.
Opskrifter:
I opskriftshæftet vil der være klimavenlige næringsberegnede opskrifter:
Børn:
Ældre småtspisende:
Tilbehør/mellemmåltid:
Samarbejdspartnere:
Maddag afholdes af Kost og Ernæringsforbundet og FOA. Men Maddag bliver også støttet af Landbrug og Fødevarer, Mejeriforeningen, FOLA, BUPL og Rådet for Sund Mad.
Vidste du at…
Siden 2015 har Rådet for sund mad været involveret i Maddag.
Tetens, I, et. al, (2018): Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge, København, Vidensråd For Forebyggelse
Iversen, JD, Sabinsky M (2011): En undersøgelse af mad- og måltidskulturen i daginstitutioner med forskellige madordninger. Søborg: DTU Fødevareinstituttet.
Tidsplan
2015 – 2024
Organisationer
BUPL
FOA
FOLA
Kost og Ernæringsforbundet
Landbrug & Fødevarer
Rådet for sund mad
Kontakt
Ellen Tørsleff, Kost og Ernæringsforbundet på mail: eto@kost.dk
Jeanette W. Staffeldt, FOA på mail: jews001@foa.dk
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
© 2025 Rådet for sund mand – Designet af Auxo.dk