Madkultur 21: Måltidet

Madkultur 21 er en analyse af danskernes mad- og måltidsvaner fra Madkulturen. Analysen er baseret på selvrapporterede data fra 2265 respondenter i alderen 18-80 år.

Madkultur 21 viser, at 97 % havde spist aftensmad dagen før. 90 % spiste aftensmåltidet i et privat hjem, 4 % spiste på restaurant og 6 % andre steder.

I 2021 var 70 % af aftensmåltiderne helt eller overvejende hjemmelavet. I 2015 var det 77 % af aftensmåltider. I samme periode steg aftensmåltider, der bestod af færdigretter fra 5 % til 8 %, takeaway fra 4 % til 9 %, mens mad spist ude faldt fra 8 % til 5 %. De hjemmelavede måltider opleves som sundere og mere tilfredsstillende. 91 % var tilfredse med den helt eller overvejende hjemmelavede aftensmad, mens 75 % var tilfredse af dem, der fik et aftensmåltid de bestod af overvejende færdigmad, og 76 % af dem der fik mad udefra.

Madkultur 21 viser også, at 73 % havde spist aftensmåltidet sammen med andre. Det er stort set den samme andel (75 %) som i 2017, hvor Madkulturen stillede samme spørgsmål. I 2021 spiste 27 % således alene på en typisk aften ifølge Madkulturen. Ser man på en typisk uge, spiste 21 % alene de fleste dage, og er således ikke en del af et måltidsfællesskab til hverdag. Af dem savnede 28 % selskab ved aftensmaden. 21 % af personer, der spiste alene i 2021, vurderede deres seneste aftensmåltid som usundt, mens 16 % af personer, der spiste med andre, vurderede deres seneste aftensmåltid som usundt.