De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

Staten har siden 1970’erne udarbejdet og udsendt officielle evidensbasserede kostråd, for at støtte danskerne i sunde madvaner samt at reducere risiko for kostrelaterede sygdomme i befolkningen. De officielle Kostråd er blevet opdateret i 1994, 2005, 2009, 2013 og sidst i 2021. Fødevarestyrelsen står i dag bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter.

Den nyeste opdatering af De officielle Kostråd viser vejen til mad og drikke, der er sund og samtidig klimavenlig. Gode måltider med sund og klimavenlig mad kan give nydelse, glæde og velvære, og gode måltider kan spille en væsentlig rolle i vores sociale liv.

De officielle Kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Vigtige tips:

Begræns madspild
Gå efter Nøglehullet

Fødevarestyrelsen har udviklet materialer om kostrådene, som du kan hente her.

Supplerende råd

Kostrådene gælder ikke for børn under 2 år, småtspisende ældre samt personer, som har en sygdom, der stiller særlige krav til maden. Desuden skal gravide, ammende og personer over 65 år følge supplerende råd. Find de supplerende råd på altomkost.dk