Ja tak lidt mindre

Ja tak, lidt mindre

Med Ja tak, lidt mindre sætter vi fokus på den mængde, vi spiser og drikker. At spise og drikke (lidt) mindre er et enkelt budskab og muligt at efterleve uanset alder, livsfase, socialgruppe eller kostmønster. Det er en forebyggelsesindsats mod overvægt, som har til formål at øge tilgængeligheden af og efterspørgslen efter lidt mindre portioner og pakkestørrelser.

Portionsstørrelser er øget signifikant over de sidste 50 år og videnskabelige studier viser en klar sammenhæng mellem for store portioner og øget energiindtag, som-kan-føre til udvikling af overvægt og fedme. Ja tak, lidt mindre arbejder for, at den enkelte og familier kommer til at spise og drikke de rette mængder med den rette frekvens og sammensætning for at sikre en sund og balanceret kost.

Hold vægten – spis og drik (lidt) mindre

Målsætningen med Ja tak, lidt mindre er at bidrage til at standse stigningen i overvægt og forbedre folkesundheden. Det er en forebyggelsesindsats – ikke en national slankekur. Målet er, at flere danskere bevarer normalvægten, og at personer, der har overvægt undgår yderligere vægtøgning. Fokus vil være på den mængde, vi spiser og drikker. At spise og drikke (lidt) mindre er et enkelt budskab og muligt at efterleve uanset alder, livsfase, socialgruppe eller kostmønster.

Tiltaget, som foreløbigt løber til og med 2025, er starten på et paradigmeskifte, hvor mindre portioner bliver det nye normale derhjemme, i butikkerne og i kantiner og restauranter. Ambitionen er at involvere og engagere alle sektorer og aktører, som har indflydelse på, hvad vi spiser og drikker.

Bredt samarbejde

Ja tak, lidt mindre gennemføres i regi af Rådet for sund mad og ledes af et projektteam i Kræftens Bekæmpelse. Projektteamet står for den daglige drift og faciliterer arbejdsgrupperne, som primært består af repræsentanter for Rådets medlemsorganisationer. De 22 partnerne fra virksomheder, NGO’er, brancheorganisationer, myndigheder, fagforbund, uddannelsesinstitutioner og kommunikatører bidrager med faglig viden i bl.a. arbejdsgrupper og ad hoc sparring og er ambassadører for projektet i egen organisation og egne interessenter. Det sikrer et bredt samarbejde om en vigtig dagsorden. Initiativet falder ind under programmet Danskernes madvaner, som er et af tre programmer, som Rådet arbejder med i 2019-21. Ja tak, lidt mindre sker i samarbejde med Fødevarepartnerskabet for sundhed og klimas arbejde med downsizing.

Fakta om overvægt og portionsstørrelser

Søger du viden om overvægt og portionstørrelser, så hent faktaark om overvægt og portionstørrelser.