Maddag – sammen om maden på tværs af generationer

Maddag er en festdag, hvor vi i fællesskab fejrer og hylder mad og måltider i dagtilbud og på plejehjem. Målet med maddag er at sætte fokus på maden og måltidet som en grundsten i hverdagen og derved synliggøre de madprofessionelle, der hver dag tilbereder dejligt velsmagende og ernæringsrigtigt mad. Og også alle dem, der er med til at gøre maden til et måltid ved at skabe de rette rammer og inddrage de spisende i fællesskab om maden. Det gode måltid er en vigtig faktor for trivsel og sundhed blandt både børn og ældre.

Maddag har været afholdt de sidste 10 år i dagtilbud over hele landet. Fra i år, udvider vi maddag og inkluderer mad og måltider på plejehjem. Over halvdelen af den 1. mio. offentlige måltider, der spises hver dag, serveres på plejehjem og i daginstitutioner. Derfor er det væsentligt, at plejehjemmene også er med til at sætte fokus på vigtigheden af et velsmagende, sundt og nærende måltid.

Det gode, sunde måltid har også politisk bevågenhed. Derfor inviterer vi ministre til at deltage i Maddag. Sidste år deltog Mattias Tesfay.

Maddag er 25. september 2024

Maddag er et færdigpakket koncept, hvor I selv bestemmer, hvilke dele I ønsker at gøre brug af, så når I tilmelder jer Maddag får I:

  • Opskrifter
  • Plakater (A3 og A4)
  • Inspiration til aktiviteter til hhv. børn og ældre
  • Diplomer til børnene på dansk og engelsk
  • Samtalekort om årets tema til plejehjemmet

I kan tilmelde jer Maddag her:

Efter tilmelding vil I modtage mail med materialer.

Fordelene ved maddag:

Sætte fokus på mad og måltider

Sætte fokus på vigtigheden af din faglighed og det tværfaglige samarbejde

Skabe opmærksomhed blandt pårørende og forældre

Skabe opmærksomhed i lokalsamfundet via den lokale presse

Skabe sammenhold på arbejdspladsen og synliggøre kollegaers kompetencer for hinanden

Skabe gode oplevelser og en mindeværdig dag

Tema:

I år er temaet for maddag «kartoflen». Kartoflen, der er en god dansk fødevare med mange tilberedningsmuligheder, vil indgå i alle opskrifter og aktivitetsforslagene vil have kartoflen som omdrejningspunkt.

Opskrifter:

I opskriftshæftet vil der være klimavenlige næringsberegnede opskrifter:

Børn:

  • Brændende kærlighed
  • Kartoffel-ærtesuppe med chorizo

Ældre småtspisende:

  • Brændende kærlighed
  • Hjerter i karryflødesovs med kartoffelmos

Tilbehør/mellemmåltid:

  • Kartoffelsnack med timian og løg
  • Ungarsk kartoffelbrød

Samarbejdspartnere:

Maddag afholdes af Kost og Ernæringsforbundet og FOA. Men Maddag bliver også støttet af Landbrug og Fødevarer, Mejeriforeningen, FOLA, BUPL og Rådet for Sund Mad.

Vidste du at…

  • Måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen og har indflydelse på livsstilsvaner senere i livet[1].
  • Op til 70 % af børns energibehov dækkes i løbet af en dag i daginstitutionen[2].

Læs mere om Maddag hos Kost og Ernæringsforbundet og FOA.


Siden 2015 har Rådet for sund mad været involveret i Maddag.

[1] Tetens, I, et. al, (2018): Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge, København, Vidensråd For Forebyggelse

[2] Iversen, JD, Sabinsky M (2011): En undersøgelse af mad- og måltidskulturen i daginstitutioner med forskellige madordninger. Søborg: DTU Fødevareinstituttet.