hænder der snitter forskellige grøntsager

Kitch’n’Cool

Børnehjælpsdagen og en række andre organisationer samarbejdede i regi af Måltidspartnerskabet (nu Rådet for sund mad) om at skabe et unikt tilbud for anbragte unge. Det skulle øge de unges praktiske viden om sunde måltider og madlavning gennem hands on erfaringer fra køkkenworkshops.

Ulighed i sundhed

Ulighed i sundhed er den overordnede problematik og baggrund for at igangsætte et projekt for anbragte unge om praktisk madlavning og sunde måltider.

Kitch’n’Cool projektet ønskede at give anbragte unge bedre muligheder for at spise sunde og velsmagende måltider, når de på et tidspunkt skal stå på egne ben. Det gælder både i forhold til indkøb og for deres madlavning.

Øge unges viden om sunde måltider og madfærdigheder

Projektet tilbød et forløb, der gennem madlavning og aktiviteter skal øge de unges viden om sunde måltider og færdigheder i forhold til madlavning i praksis. Gennem øget råvarekendskab og madmod gav projektet bl.a. de unge en større lyst til at praktisere sunde måltidsvaner i eget liv og opnå øget trivsel.

Madfællesskab

De unge mødtes fem gange fordelt over 2-3 måneder i skolekøkkener i deres lokalområder. Hvert arrangement indledtes med præsentation at et sundt mellemmåltid som de unge laver hver især. Mellemmåltidet spises i fællesskab, og der snakkes om smag, varianter mm. Herefter præsenteres 2 forskellige opskrifter og en eller flere nye grøntsager, som skal inddrages i dagens madlavning. Det store måltid laves i grupper bestående af 2-3 unge, med vejledning fra underviserne. Som afslutning skal hver gruppe anrette og præsentere deres ret for resten af holdet, hvorefter der spises i fællesskab.

Forløbet afsluttes med et større event, hvor de unge skal lave mad til en anden målgruppe. Det kan væreen kendt person, nogle udsatte i nærområdet eller en anden gruppe af Kitch’n’Cool deltagere. Herefter kan de unge forsat mødes fast, f.eks. 1 gang om måneden, med hjælp fra frivillige undervisere.

Alle forløb har en række indholdspunkter bl.a. om brug af udvalgte råvarer, forskellige tilberedningsmetoder, ligesom opskrifterne skal følge De officielle Kostråd. Projektet er koncentreret omkring fire forskellige emner: fastfood på den sunde måde, bagning af groft gærbrød, sanse-køkken samt økonomi og indkøb.  

Mad og måltider som del af behandling

Læs også om projektet Godhavn 360 grader. Her satte vi fokus på, hvordan mad og måltider kan inddrages i arbejdet med anbragte børn og unge