Populære retter i danskernes aftensmad

Data fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013 (DTU Fødevareinstituttet) viser, at kostens indhold af svine- og oksekød, fisk og grøntsager er øget de senere år, mens kostens indhold af fjerkræ og kartofler er faldet en smule. Data fra undersøgelsen afslører også, hvordan danskerne sammensætter deres varme aftensmad og kan bruges til at identificere både de måltidsvaner, der bidrager til en sund kost, og de ændringer, der kan give måltiderne et sundhedsmæssigt løft.

Data om måltiderne er baseret på oplysninger fra 3.806 deltagere i kostundersøgelsen, der i syv dage har registreret, hvad de har spist og drukket. Dermed baserer data sig på mere end 26.000 aftensmåltider.

Resultaterne viser, at gryderetter, svinekød og kylling dominerer på de danske middagsborde. Desuden bliver retter med fars (fx pølser og frikadeller) og andre retter med hakket kød ofte spist. Hvis man skelner mellem gryderetter baseret på hakket kød versus andre gryderetter, ses det tydeligt, at gryderetter baseret på hakket kød som kødsovs/millionbøf dominerer de sammenkogte retter.

Gå på opdagelse i flere kilder om vægtstatus, mad- og måltidsvaner