Viden om overvægt og svær overvægt
Her er samlet den viden som Rådets vidensoverblikket rummer ift. overvægt og svær overvægt, særligt med fokus på sundhedsfremme, forebyggelse og kostvaner.
Med denne viden om overvægt og svær overvægt ønsker vi i Rådet for sund mad, at kommuner, fagprofessionelle, beslutningsagere og andre interesserede får et nemt og hurtigt overblik over de tilgængelige rapporter, projekter og cases, som findes i vidensoverblikket om overvægt og svær overvægt.
Rapporter
Danskernes viden og holdning til overvægt og sundhed 2019. Denne rapport fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse behandler danskernes holdning og viden til emner som bl.a. sammenhæng mellem overvægt og sygdom, mad- og måltidsvaner, sundhedsadfærd, syn på egen vægt samt overvægtsproblematikken.
Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Denne rapport fra WHO kigger på madens betydning i forebyggelsen af kroniske sygdomme, og giver anbefalinger til det forebyggeende arbejdet med bl.a. overvægt.
Evidens for interventioner for børn og voksne med svær overvægt. Rapporten fra Københavns Universitet og Sundhedsstyrelsen kigger på evidensen for sundhedsmæssige effekter af livsstilsinterventioner med henblik på vægttab og vedligeholdelse af vægttab hos børn og voksne med svær overvægt.
Forebyggelsespakke: overvægt. Forebyggelsespakken fra Sundhedsstyrelsen om overvægt skal støtte kommunernes arbejde i at fremme normalvægten samt forebygge overvægt og svær overvægt blandt borgerne.
Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013. Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet beskriver status og udvikling i perioden 2000-2013 for den kost, som 4 til 17-årige danske børn og unge spiser.
Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd. Denne rapport fra DTU Fødevareinstituttet har fokus på overvægt blandt 55-75-årige danskere.
Risikofaktorer for multisygdomme. Rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed undersøger risikofaktorer ift. udviklingen af multisygdom. Her fandt man bl.a., at borgere med svær overvægt er stærkt forbundet med øget risiko for udvikling af multisygdomme.
Råd til at lykkes med at undgå at spise for meget. Litteraturstudie fra Aarhus Universitet kigger på overspisning og portionsstørrelser. Rapporten afsluttes med at præsentere en række strategier, som kan hjælpe borgerne med at undgå at spise for meget.
Sociale forskelle. Børne kostvaner, fysisk aktivitet og overvægt & Voksnes kostvaner. Fokus i denne rapporten fra DTU Fødevareinstituttet er sociale forskelle i børns kostvaner, fysiske aktivitet og overvægt samt sociale forskelle i voksnes kostvaner. Rapporten har fokus på perioden 2005-2008.
Time to solve childhood obesity. I denne rapport fra det britiske Department of Health & Social Care er der fokus på børn og overvægt, og i rapporten udfoldes elementer, som kan bremse udviklingen af overvægt hos børn.
Projekter
NoHoW. Et europæisk forskningsprojekt, som undersøger hvordan man kan vedligeholde et vægttab.
Ja tak, lidt mindre. Ja tak, lidt mindre er en forebyggelsesindsats mod overvægt, som sætter fokus på den mængde, vi spiser og drikker. Ja tak, lidt mindre gennemføres som et initiativ i regi af Rådet for sund mad og ledes af et projektteam med kontor i Kræftens Bekæmpelse.
Case
Sund Vægt – Center for børn og unge, Københavns Kommune. Sund Vægt er et tilbud fra Københavns Kommune til børn og unge med svær overvægt i alderen 2-16 år og deres familier.