Viden om mad og måltider til skolebørn
Her har vi samlet al viden om mad og måltider til skolebørn, som vidensoverblikket rummer. Find viden om fx maddannelse, skolemad og forskellige undervisningsmaterialer.
Med denne viden om ønsker vi i Rådet for sund mad, at lærere, skoleledere, kommuner og andre interesserede får et nemt og hurtigt overblik over de tilgængelige rapporter, undervisningsmaterialer og spændende cases, som findes i vidensoverblikket om mad og måltider i skolen.
Det gode måltid i skolen: viden om og eksempler på skolemad og måltidsrammer
EAT. EAT er Københavns Kommunes skolemadstilbud, der sætter fokus på omsorg, mæthed, oplevelser, fællesskab og læring omkring måltidet.
Flere grøntsager og fuldkorn i skolemad. Undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som kigger på seks skoleindsatser, der alle havde fokus på at fremme elevers køb og indtag af grøntsager og fuldkornsprodukter.
Godhavn 360 grader. I projektet ønskede man at gøre madlavning og måltider til et værdiskabende centrum for behandlingsinstitutionen Godhavn. Herudover var der fokus på at skabe en model, som andre institutioner kan blive inspireret af. Projekt blev gennemført i regi af Rådet for sund mad med Meyers Madhus som projektleder.
Anbefalinger til rammer om det gode måltid i skolen og fritidsordningen. Fødevarestyrelsens guide med anbefalinger og inspiration til at skabe gode rammer om måltidet i skolen.
Hjernemad. Projektet ønsker at støtte folkeskoleelever i at tilegne sig gode og sunde spisevaner, og derfor etableres en morgenmadscafe på de aktuelle skoler, med ønsket om at give eleverne en sund start på dagen. Hjernemad er et samarbejde på tværs af Lolland og Guldborgsund Kommuner, Region Sjælland, TrygFonden og fødevareBanken.
KOSMOS – nationalt videnscenter for kost, motion og sundhed. KOSMOS, UC Syd skaber og formidler viden med fokus på børn og unges sundhed, kost- og motionsvaner, og har dermed fokus på dagtilbud, skoler og erhvervsuddannelser.
Københavns Generation Mad. Københavns Kommune har siden 2007 arbejdet for at ændre og forbedre de offentlige måltider til børn og unge. Der er fokus på daginstitutioner, skoler og SFO’er.
LOMA – Lokal Mad. Dette projekt under UCL arbejde med en integreret tilgang til skolemad, hvor elevernes arbejde i køkkenet ses som et element af undervisningen. Herudover får eleverne indsigt i lokal mad og lokal fødevareproduktion.
Mad og måltider i skolen. Denne rapport fra Aarhus Universitet indeholder inspiration og erfaring fra landets skoler i forhold til deres arbejdet med mad og måltider.
Madudbud på arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger 2017. Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet undersøger bl.a. om principperne i Fødevarestyrelsens anbefaling Guide til sundere mad i skole og fritidsordning bliver opfyldt på skoler, hvor man selv producerer maden.
Madværk. Madværk fra Københavns Madhus er en digital vidensportal fuld af inspiration til det professionelle arbejde med mad og måltider – bl.a. i skolekantiner.
Mellemmåltider i mellemverdenen. Rapporten fra Fødevarestyrelsen giver inspiration til skolefritidsordninger med ønsket om, at der kommer større fokus på mellemmåltiderne.
Måltidsmærket og guide til sundere mad. Fødevarestyrelsen har udgivet et mærke og en guide, som skal støtte madprofessionelle, ledelse og lærere i at styrke madordning på skolen.
Rammer for mad og måltider i skolen – en systematisk forskningskortlægning. I denne rapport fra Aarhus Universitet kortlægges og sammenfattes forskningsbaseret viden, der har fokus på rammer for mad og måltider i skolen og betydningen af dette ift. elevers sundhed og læringsforudsætninger.
School meals as a tool to improve health. Artiklen, som MAPP Centret, Aarhus Universitet er medforfatter af, har fokus på skolemad, og ser på det potentiale som konceptet skolemad har i forhold til at promovere sunde og bæredygtige madvaner for skolebørn.
Smag på skolemad. I bogen fra Smag for Livet er der fokus på at styrke skolemaden med fokus smag som ressource, samt fokus et tværfagligt samarbejde, der skal støtte, at smag bliver en læringsaktivitet, og dermed styrker eleverne maddannelse.
Mad på skoleskemaet: undervisningsforløb og -materialer
Arla Food Movers. Arla Food Movers er en kampagne i Skolernes Sundhedsuger (uge 39-41) for elever i 0.-9. klasse. Arla Food Movers tager udgangspunkt i, at bedre mad,-måltids-og bevægelsesvaner skaber en sundere livsstil. Det handler om at spise sundt, bevæge sig sundt og træffe sunde valg.
Børnenes Madhus. Børnenes Madhus var et projekt under Københavns Madhus. Her tilberedte børn og unge selv måltider fra bunden under vejledning fra undervisere med fokus på bl.a. madmod og viden om råvarer.
GoCook. GoCook er Coops madprogram for børn og unge. Det inkluderer bl.a. Smagekassen, der er et gratis tilbud til skoleelever, der består af en en kasse med råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter.
Den Magiske Madkasse – til indskoling. Den Magiske Madkasse er udviklet af Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer og sætter fokus på maden i overgangen fra børnehave til skole.
Haver til Maver. Haver til Maver er en landsdækkende almennyttig forening, der udvikler og udbreder skolehaver for at styrke børn og unges engagement i bæredygtighed, madkultur og sundhed.
Historisk madundervisning på Det Grønne Museum. Det Grønne Museum tilbyder en række undervisningsforløb for faget madkundskab til elever i grundskolen. Eleverne kan bl.a. lave mad i museets oplevelseskøkken, hvor de har fire historiske køkkener.
Mad i generationer. Mad i Generationer er et undervisningstilbud til madkundskab i grundskolen udviklet af Hello Kitchen. Ideen er at skabe et generationsmøde og lade ældre frivillige og skolebørn lære af hinanden.
Madkamp. Projektet vil styrke faget madkundskab og de mange muligheder, som faget rummer. I projektet er der både fokus på undervisere samt på eleverne. Madkamp udvikles og gennemføres i et samarbejde mellem Madkulturen og professionshøjskolerne KP, UCL, UCN, UCSYD, VIA UC og PH Absalon samt skoler i hele landet.
Madklassen. Madklassen er udgivet af Fødevarestyrelsen og indeholder undervisningsmateriale til folkeskolefaget madkundskab.
Madkundskab fælles mål. Her beskrives de fælles mål for faget madkundskab udgivet af Børne- og Undervisningsministeriet.
Madkundskab i Roskilde. I dette projekt fra Madkulturen og Roskilde Kommune var der fokus på at koble det praktiske arbejde i køkkenet sammen med den teoretiske viden. Som en del af projektet, blev der udviklet undervisningsmateriale til faget madkundskab.
Madkundskabsforum. Madkundskabsforum administreres af Landbrug & Fødevarer og formidler viden og information relateret til faget madkundskab.
MADlejr. MADlejr er Arla Fondens lejrskole for 6. og 7. klasser. Her bliver eleverne inddraget aktivt i tilberedningen af deres måltider, og bliver samtidig klogere på råvarer, sundhed og bæredygtighed.
MIT kokkeri. Indeholder opskrifter målrettet børn og unge, som kan bruges i faget madkundskab. MIT kokkeri er et samarbejde mellem Komiteen for Sundhedsoplysning, DPU, Aarhus Universitet og Haver til Maver.
Projekt Sund skolen – næring til læring. Projektet fra Mejeriforeningen har fokus på sundhed og trivsel for elever i indskolingen og på samarbejde mellem lærer, forældre og elever. Der er udviklet materiale til undervisning.
Skole, Landbrug & Fødevarer. Landbrug & Fødevares portal til forskellige undervisningsmaterialer og booking af gårdbesøg.
Smag for livets undervisningsmaterialer. Smag for livet har samlet deres undervisningsmaterialer, der sætter smag i centrum i alle fag i Folkeskolen.
Styrk maddannelse. Dette projekt tilbyder inspirationsmateriale om maddannelse samt kompetenceudviklingsforløb til lærer for herigennem at styrke maddannelsen hos elever i skolen. Projektet er udviklet af Professionshøjskolen Absalon, Københavns Professionshøjskole, VIA University College, UCN, UCL og UC Syd.
Tøm køleskabet. Tøm køleskabet fra WebOpskrifter kan bruges i madkundskabsundervisningen til at lære eleverne om at mindske madspild. Man indtaster blot de ingredienser, man skal have brugt, og så får man vist de opskrifter, der indeholder flest af de ønskede ingredienser.
VILD MAD. Undervisningsmaterialer fra VILD MAD henvender sig til grundskolen og byder på forskellige tværfaglige undervisningsforløb med udgangspunkt i at sanke.
Maddannelse i fritiden
Børnebørnenes Madværksted: Børnebørnenes madværksted er et madkursus for børn og bedsteforældre, der gennem tæt samarbejde skal lave sund mad. Projektet har fokus på at styrke samvær og fællesskab mellem generationer og er udviklet af Hjerteforeningen og Hello Kitchen.
Fars Køkkenskole: Fars Køkkenskole er Hello Kitchens madlavningskursus for fædre og deres børn. Målet for projektet er at styrke fædre og børns madlavningskompetencer samt at styrke deres succesoplevelser i køkkenet.
Madskoler. 4H og Landbrug & Fødevarer står bag Madskoler, der udbydes over hele landet og foregår i skoleferien. Hvert år udgivet en ny madbog med gode opskrifter til børnene.
Mors Verdenskøkken: Mors Verdenskøkken er et køkkenskoleformat udviklet til kommuner og foreninger af Hello Kitchen. Formålet er at udvikle deltagernes muligheder for at danne gode relationer mellem mor og barn – og på tværs af familier.
Publikationer og forskning om maddannelse, madvaner, smag mm.
Børn, Unge og Mad: Børn, Unge og Mad er en ny, årlig tilbagevendende analyse fra Arla Fonden, hvor der spørges ind til børn og unges madvaner, madmod, måltidssituation i hjemmet og klimatænkning i madlavning.
Børn og unges måltidsvaner 2005-2008: Denne rapport fra DTU Fødevareinstituttet beskriver danske børn og unges kostvaner i forhold til dagens måltider.
Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge: Med denne publikation fra Vidensråd for Forebyggelse er målet, at sundhedsprofessionelle, forskere, beslutningstagere og andre interesserede får en øget indsigt og viden i hvilke indsatser, der er effektive til at fremme børn og unges mad- og måltidsvaner – bl.a gennem indsatser i skolen.
Ind i smagsoplevelsen. Bog fra Smag for Livet, der henvender sig til folkeskolelærerstuderende og har fokus på, hvordan smag kan inddrages i faget madkundskab.
Madmodige børn. Dette inspirationsmateriale fra Smag for Livet giver inspiration til, hvordan forældre kan støtte børn i udviklingen af madmod og madglæde.
Mod en smagspædagogik. Denne bog fra Smag for Livet er et litteratur review, der har til formål at afdække og diskutere eksisterende forskning, der vedrører smag, børn og læring.
Når mad og dannelse går hånd i hånd. Rapporten fra VIA University College giver inspiration til, hvordan skoler kan praktisere maddannelse med udgangspunkt i en teoretisk forståelse af maddannelse.
Søger du mere viden om mad og måltider i skolen?
Rådets videnoverblik bliver løbende opdateret. Den viden som har fokus på børn og unge i skolen findes under Rådets program Generation sund og under målgruppen 6-18 år.
Mangler vi noget?
Tip os på viden@raadetforsundmad.dk, hvis du synes, vi mangler en kilde.