Viden om bælgfrugter
På denne side har vi samlet viden om bælgfrugter i en dansk kontekst.
I forlængelse af Fødevarestyrelsens officielle Kostråd, som anbefaler et dagligt indtag af bælgfrugter på 100 g (tilberedt ), har vi set på, hvilke studier der findes omkring danskernes indtag samt kendskab til og erfaring med bælgfrugter. Med denne viden ønsker vi i Rådet for sund mad, at sundhedsprofessionelle, kommuner og andre interesserede får et indblik i den nyeste viden på området.
Bælgfrugter og gastronomi – et white paper til madprofessionelle om økologiske bælgfrugter
Publikation fra Landbrug & Fødevarer der gennemgår bælgfrugterne fra A-Z, og som madprofessionel får man indsigt i de økologiske bælgfrugters klimaaftryk, historie, konsistenser og hvordan de kan gribes an i fremtidens køkkener.
Bælgplanter til fødevarer er kommet på Danmarkskortet
SEGES – Landbrug og Fødevarer har i samarbejde med Økologisk Landsforening og med støtte fra Promilleafgiftsfonden udviklet et nyt interaktivt Danmarkskort over, hvor der bliver produceret bælgplanter til fødevarer, hvem der producerer dem og hvordan man får fat i dem. Kortet skal hjælpe producenter og aftagere med at skabe nye, grønne forretningsmuligheder.
EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf (eatforum.org)
Den globale nonprofitorganisation EAT kommer med en række anvisninger til, hvordan menneskers kost bliver mere bæredygtig på globalt plan. De 37 internationale forskere peger på, at der skal være langt flere grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i vores kost. For bælgfrugter anbefales et dagligt indtag på 75 g., heraf 50 g. bælgfrugter (rå vægt) plus 25 g. soyaprodukter (udspecificerede tal kommer fra den store rapport). Derudover ser de en nødvendighed i en reduktion af kød og animalske produkter, således, at der maksimalt indtages 14 gram oksekød, lam og svinekød om dagen i gennemsnit for hele klodens befolkning. Der er desuden skitseret et forslag til en ny tallerkenmodel.
Identifying behavioral and attitudinal barriers and drivers to promote consumption of pulses: A quantitative survey across five European countries
I et nyt studie fra Københavns Universitet undersøges, hvilke barrierer og drivkræfter der ligger til grund for bælgfrugtindtag på tværs af fem europæiske lande. De finder, at danskernes bælgfrugtindtag ligger lavest sammenlignet med Spanien, Polen, Tyskland og Storbritannien. For respondenter fra Polen, Spanien og Tyskland er hovedårsagen til ikke at spise bælgfrugter relateret til problemer med fordøjelsen, mens der for danskere og briter er tale om udfordringer med hensyn til tilberedning af bælgfrugter.
MADKULTUR19
I en undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner fra Madkulturen 2019 ses en fordobling fra 3% – 6% i andelen af aftensmåltider med bælgfrugter, tofu og plantefars siden 2016. Det på trods af, at andelen af aftensmåltider med kød stadig er høj. Endvidere viser undersøgelsen, at 7% ugentligt spiser kikærter, 3% ugentligt spiser linser og 4% ugentligt spiser kidneybønner. Undersøgelsen finder desuden, at faktorer som køn, alder, uddannelsesniveau og bopæl har betydning for danskernes kendskab til og erfaring med bælgfrugter.
Markedsanalyse vejen frem for grønne proteiner
Landbrug og Fødevarer har i en ny undersøgelse set nærmere på danskernes forhold til grønne proteiner. Knap halvdelen (44%) forventer at spise mere plantebaseret i fremtiden, men der ses forskelle i forventningen blandt danskerne afhængig af alder og køn. De mest populære grønne proteinkilder er ærter, kikærter og linser, mens der ses lidt mere skepsis over for hestebønner og lupinbønner, da færre danskere er bekendt med disse.
På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost
I denne e-artikel fra DTU Fødevareinstituttet sammenlignes danskernes kost og de danske kostråd med referencekosten udarbejdet af EAT-Lancet kommissionen, som opfordrer hvert enkelt land til at tilpasse kosten mod en mere bæredygtig og sund kost. Danskernes nuværende indtag af bælgfrugter (tilberedt form) ligger på 2 g. dagligt. DTU konkluderer, at danskerne har brug for mere specifikke råd for at spise sundt og bæredygtigt.
Relevant characteristics of food products based on alternative proteins according to European consumers –
Et nyt studie fra 2021 fra bl.a. Københavns Universitet undersøger danskernes fortrolighed med nye proteinkilder. De finder, at der er en generel interesse for innovative fødevarer baseret på planteprotein, specielt bælgfrugter, blandt forbrugere i Danmark, Tyskland og Spanien på tværs af forskellige kostmæssige livsstile.