Vi tager for meget mad fra kantinens buffet
Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt.
Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte[1].
Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt.
Kantinen kan bidrage til vores sundhed
Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons madspild årligt[2].
En anden YouGov-undersøgelse fra 2023 viser, at 6 ud af 10 kantinegæster smider mad ud. Næsten halvdelen, fordi de er kommet til at tage for meget fra buffeten eller portionsanretningerne er for store[3].
– Hvis kantiner vælger at gå fra den traditionelle buffet til færre valg og mindre portioner, spiser vi mindre og reducerer madspild. Det vil gøre en stor forskel for både sundheden og klimaet, fortæller Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse og projektleder i partnerskabet ’Ja tak, lidt mindre’.
Et partnerskab, der bidrager til forebyggelse af overvægt ’Ja tak, lidt mindre’ er et privat-offentlig partnerskab, hvis formål er at bidrage til forebyggelse af overvægt gennem mindre pakke- og portionsstørrelser. Med i partnerskaber er 7-Eleven, Alt for damerne/FIT Living, Bryggeriforeningen, Coop, DI Fødevarer, De Samvirkende Købmænd (DSK), Diabetesforeningen. FOA, Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD), Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionsskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Rådet for sund mad, Stop Spild af Mad, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken FREJ. |
Ændring af buffeten reducerede madspild med 90 pct.
Dansk Industris kantine gik for et par år siden fra den traditionelle buffet med syv-otte retter til tre portionsanrettede serveringer. Køkkenchef Jan Eckberg-Beierfeind fortæller, at de nu har tid til at gøre mere ud af de enkelte retter. Og langt de fleste er meget tilfredse med ændringen, selvom nogle brokkede sig lidt i begyndelsen.
– Gæsterne tager typisk to serveringer, men er velkomne til at tage mere. Det gør de færreste. Der bliver spist mindre end tidligere, og gæsterne smider 90 pct. mindre mad ud. Vi var ærgerlige over al den kasserede mad, som vi havde brugt tid på at lave, og som også er en helt unødvendig omkostning – også for miljøet, siger køkkenchef i Dansk Industri Jan Eckberg-Beierfeind.
3 gode råd til at undgå buffetfælden
Du kender det sikkert. Buffeten styrer dig mere, end du styrer den. Næste gang du står overfor en ustyrlig buffet, så prøv det her:
- Vælg de tre ting, du har mest lyst til
- Tag ikke for meget. Du kan gå en gang til, hvis du er mere sulten
- Spis langsomt, og mærk efter. Hvis du er mæt, er det ok at levne
[1] YouGov undersøgelse gennemført i marts 2021 med 1.015 respondenter. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år. [2] Kortlægning af madaffald i servicesektoren (mst.dk) [3] YouGov undersøgelse gennemført i januar-februar 2023 med 1.002 respondenter. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år. |