Metodik og smag
Metodikogsmag.dk ønsker gennem vidensformidling og inspiration at hjælpe professionelle køkkener med at få styr på metodikken og den gode smag, når de tilbereder mad til mange. Metodikogsmag.dk kan inspirere og give viden om: Metodikogsmag er udviklet til dig, der arbejder i et industrikøkken, et storkøkken eller et institutionskøkken, der tilbereder mad til mange af høj […]
CarbonCloud
CarbonCloud er en svensk virksomhed, som har specialiseret sig i udarbejdelse af livscyklusanalyser og særligt opgørelse af CO2-aftryk for fødevareområdet. Deres ydelser tæller en betalingsbunden beregner, konsulentydelser, specifikke produktberegninger og en mærkningsordning, som kan bruges på produkter og i andre promoveringsøjemed. Datagrundlaget og modelleringen bag CarbonClouds beregninger er en bred livscyklus metode. RISE nævner på […]
FoodWaste
FoodWaste fra eSmiley er et enkelt digitalt værktøj, der hjælper storkøkkener med at bekæmpe madspild. Systemet er bygget bestemt til at finde de områder, der har det højeste besparingspotentiale. Registreringsprogrammet kræver licens. Al data gemmes i virksomhedens eget system for at giveoverblik over, hvor virksomheden kan skabe størst mulig effekt. Der findes forskellige beregningsværktøjer for […]
Unilevers CO2-beregner
Fødevarevirksomheden Unilever står bag denne CO2-beregner. Via en onlineplatform indtastes råvarer i kg inden for et generisk og relativt bredt udvalg af råvarekategorier og -udvalg. Resultatet opgøres i kg CO2-e pr. kg råvare og omregnes også til CO2-e pr. person samt til transport i personbil opgjort i km. Datagrundlaget og modellering fremgår ikke af beregneren. […]
Cool Food Calculator
Cool Food Calculator fra World Ressources Institute (WRI) er en gratis Excel-baseret beregner. Beregnerens opgørelser tager udgangspunkt i brugerindtastet indkøbsdata indenfor 14 generiske fødevaregrupper og 49 generiske fødevarer og opgøres bl.a. i resultatkategorierne CO2-e og land use. Samme data- og modelleringsgrundlag blev benyttet af WRI i forbindelse med deres 2018-baselineberegning af fødevareindkøb for Københavns Kommune. […]
FOLU’ FABLE calculator
The Food and Land Use Coalition (FOLU) er en uafhængig sammenslutning af organisationer og personer. Gennem organisationens hjemmeside kan den gratis FABLE calculator tilgås. Beregneren kan bruges til at opgøre arealanvendelsen for en indtastet råvare. Man kan også i finde nationale og “subnational” senarier for primærsektorens arealanvendelse. Beregneren indeholder data på 76 råvarer fra primærsektoren […]
RISE klimadatabase
RISE (Research Institute of Sweden) er et svensk statsejet forskningsinstitut, der bl.a. har en klimadatabase med over 750 råvarer og produkter. Adgang til databasen er forbundet med betaling. Beregningsgrundlag og data bag databasen er baseret på ISO 14 040 series standarden. ISO-standarden beskriver dog ikke livscyklusanalysen i detaljer. Der findes forskellige beregningsværktøjer for CO2-udledning, der […]
Den store klimadatabase
Den store klimadatabase er udgivet af den danske tænketank Concito i samarbejde med 2.-0 LCA consultants og med støtte fra Salling Fondene. Der findes data på over 500 råvarer og produkter. Data er angivet i CO2-e og indeholder særskilte opgørelser for aftrykket på den givne råvare fra produktion (landbrug), iLUC, forarbejdning, emballage, transport og detail-led. […]
Undgå madspild i det professionelle køkken
Artikel, under Landbrug & Fødevarers goderaavarer.dk, med tips til hvordan man udnytter hele råvarerne, og gode råd til hvordan man mindsker madspild i professionelle køkkener. Find flere værktøjer til sund og klimavenlig mad i professionelle køkkener
Grønne retter i store gryder
Hos “Metodik og smag – god mad i store gryder” er det muligt at finde klimavenlige, grønne retter, som er mulige at lave i “store gryder”. På siden finder du over 100 opskrifter på velsmagende, grøn mad, der er tilpasset produktionen i store køkkener, som laver mad til ældre, hospitalsindlagte og kantiner samt daginstitutioner. Opskrifterne […]