Økonomien, sundheden og klimaet har godt af mindre portioner

En lidt mindre pakke eller portion kan være med til at holde prisstigninger nede. Det appellerer til mange danskere, som også er bevidste om sundheds- og klimafordelene ved de mindre portioner.

Stigende fødevarepriser kan være én god grund til at downsize isen, chokoladen, desserten eller pizzaen, dvs. gøre den lidt mindre. Omkring hver tredje, der synes om downsizing, svarer i en YouGov-undersøgelsen, at de hellere vil have lidt mindre pakkestørrelser end prisstigninger.

Men de kan også se både sundheds- og klimafordele ved downsizing. De er helt med på, at det vil give mindre madspild (55 %), få dem til at spise eller drikke mindre (36 %), kan hjælpe til at undgå vægtstigning (26 %), og belaste klimaet mindre (20 %).

Skru ned for mængden, ikke nydelsen

Vi danskere får for mange kalorier, og ca. 20 % af alt det, vi spiser og drikker, kommer ovenikøbet fra såkaldt tomme kalorier, dvs. slik, sodavand, chips, kager o.lign., som ikke bidrager med næringsstoffer, kun med kalorier. Anbefalingen er 5 %. Så en lidt mindre pakke kan faktisk hjælpe med at forebygge overvægt, som flere end halvdelen efterhånden lever med.

Ja tak, lidt mindre opfordrer fødevareproducenter og detailhandel til at gøre pakker og portioner lidt mindre og på den måde være med til at forebygge overvægt og de sygdomme, som er forbundet med overvægt.

“At ændre på fødevareudbuddet, herunder størrelserne, er et vigtigt skridt for at forebygge den stigende overvægt. Flere virksomheder gør det, og det er meget positivt, at Unilever har et klart kaloriemål og fx har justeret størrelsen på deres Magnum Classic is, så de indeholder færre kalorier”, siger Susanne Tøttenborg, projektleder i Ja tak, lidt mindre og seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Unilevers ernæringsmål

Unilever er verdens største isproducent med mærker som Frisko, Magnum, Cornetto og Ben & Jerry’s. Deres 2025 ernæringsmål er bl.a., at 95 % af deres ispinde og –vafler ikke indeholder mere end 250 kcal. For dessertpakninger gælder de 250 kcal pr. 100 ml. is.

For at nå dette mål har Unilever lavet nogle justeringer i deres sortiment, fx er størrelsen på isene i Magnum Classic-serien blevet justeret for at sikre, at forbrugerne kan spise deres yndlingsis med lidt færre kalorier uden at gå på kompromis med hverken med smag eller nydelse.  

***

Fakta om portionsstørrelsernes aftryk på sundheden og klimaet  

  • YouGov undersøgelsen er gennemført på vegne af DI Fødevarer 20-23. maj. Af de respondenter (N=613), som svarer, at de synes godt om mindre pakkestørrelser, svarer:
    • 55 %: Mindre pakkestørrelser ville give mindre madspild
    • 36 %: Mindre pakkestørrelser ville få mig til at spise/drikke lidt mindre
    • 30 %: Jeg vil hellere have mindre pakkestørrelser end prisstigninger
    • 26 %: Mindre pakkestørrelser ville hjælpe mig til at undgå vægtstigning/overvægt
    • 20 %: Mindre pakkestørrelser ville belaste klimaet mindre
    • 13 %: Jeg kunne købe kød fra dyr, som har haft et godt/bedre liv
  • 53 % voksne danskere lever med overvægt, heraf 18.5 % med svær overvægt. Overvægt øger risikoen for type 2-diabetes, visse kræftformer, hjerte-kar-sygdomme og en lang række andre sygdomme og mentale lidelser.
  • Undersøgelser viser, at man typisk ikke kan se en 10 % forskel, og at der ikke er en mærkbar forskel i mæthedsfornemmelsen mellem en større og en lidt mindre portion. Tag testen Ka’ du se forskel? her
  • Ca. 20 %. af danskernes individuelle klimabelastning kommer fra vores fødevareforbrug.
  • Læs om Unilevers ernæringsmål her.

Om Ja tak, lidt mindre

Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad. Der er 19 partnere: 7-Eleven, ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt selskab af Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet.

Kontakt:
Susanne Tøttenborg, Kræftens Bekæmpelse
Mobil: 30 38 23 03
Mail: sto@cancer.dk

For information om Rådet for sund mad
Claus Egeris, sekretariatschef
Mobil: 28 77 41 00
Mail: claus.egeris@raadetforsundmad.dk