Nyt måltidskodeks for Godhavns børn og voksne
Måltidskodeks for Godhavn beskriver, hvordan mad og måltider tænkes ind i hverdagen og behandlingsarbejdet på Godhavn. Kodekset er resultatet af projektet Godhavn 360 grader, som er et samarbejde ml. Godhavn, Meyers Madhus, Kost og Ernæringsforbundet og Måltidspartnerskabet.
Den 31. januar 2019 fejrede børnene på Godhavn, at døgninstitutionen har fået et nyt måltidskodeks. Over tre dage op til tilberedte børnene en treretters menu sammen med kokke fra Meyers Madhus, der kulminerede med en festmiddag for over 100 gæster.
Aftenen markerer et fornyet fokus på alt det, mad og måltider kan i arbejdet med at styrke anbragte børns udvikling og trivsel.
Inspiration til institutioner i hele landet
Restaurantaftenen blev afholdt i forbindelse med lanceringen af måltidskodekset, som beskriver, hvordan mad og måltider tænkes ind i hverdagen og behandlingsarbejdet på Godhavn. Håbet er, at Godhavns måltidskodeks kan inspirere andre dag- og døgninstitutioner til at sætte fokus på mad og måltiders betydning for anbragte børns udvikling og trivsel.
I tillæg til kodekset har Kost og Ernæringsforbundet i tæt samarbejde med personalet på Godhavn udarbejdet et kostnotat med fokus på særlige kosthensyn i forhold til behandlingen på Godhavn.
Måltider, der skaber fællesskaber
Det er ikke kun til pop up-restauranten, at børnene skal til gryderne. På Godhavn, der er en døgninstitution for anbragte børn og unge, vil maden og måltiderne få et langt større fokus fremover.
”At opleve glæden ved hyggelige måltider med god mad betyder meget for os alle sammen. Det gælder i høj grad også børnene hos os. Og kan man komme derhen, hvor man også føler, man kan noget i et køkken, vil man have gavn af det resten af livet. Alt det kommer vi til at arbejde med som et særligt fokus i vores behandling og hverdag, og det vil vi gerne markere med denne aften,” fortæller forstander på Godhavn Søren Skjødt.
Et fælles måltid kan være starten på nye venskaber og tætte relationer. Den samlende kraft ved måltiderne skal ses i lyset af, at ensomhed er relativt udbredt blandt anbragte børn og unge. En undersøgelse fra Socialministeriet i 2018 viser, at 20% af nyanbragte børn og unge føler sig ensomme. Her er et fokus på fællesskabet omkring måltidet et oplagt sted at starte.
Om Godhavn
Godhavn er en behandlingsinstitution for børn og unge i alderen 9 til 20 år med såvel sociale, psykiske, psykiatriske som adfærdsmæssige vanskeligheder. 86 børn og unge bor og går i skole her.
Godhavn 360
Måltidskodekset er udviklet i projektet Godhavn 360 grader som et samarbejde mellem Godhavn, Rådet for sund mad, Kost og Ernæringsforbundet og Meyers Madhus.