Hvordan får vi alle til at spise sundere – medlemsmøde i Rådet for sund mad

Den 27. januar mødets Rådets medlemmer til årets første medlemsmøde i Rådets onlineformat spissundereLIVE. På mødet satte vi fokus på, hvordan vi får alle til at spise sundere i lyset af, at der er kommet nye kostråd.

2021 i Rådet for sund mad

Medlemsmødet kickstartede 2021, der bliver et vigtigt år for Rådet for sund mad! Rådets medlemsorganisationer er i fuld gang med at udvikle og udføre Rådets initiativer, der skal få alle i Danmark til at spise sundere. Se initiativerne her.

Paneldebat til medlemsmøde i Rådet for sund mad
Sekretariatschef i Rådet, Claus Egeris, Anne Pøhl Enevoldsen fra Fødevarestyrelsen og formand Per Preisler Christiansen i studiet, hvor medlemsmødet blev streamet fra.

Historiske bælgfrugter

Bælgfrugter har fået en større rolle i de nye kostråd end i tidligere versioner. Madhistoriker ved Det Grønne Museum, Bettina Buhl lagde ud med et historisk tilbageblik på, hvordan bælgfrugter har været en del af danskernes madvaner. Især ærter har spillet en central rolle fra middelalderen og op til 1800-tallet.

Og netop ærter har ifølge Bettina Buhl et stort potentiale i dag, da de er gode at dyrke i Danmark og fx kan males til proteinrigt mel. Hun har oplevet, at kokke, der får lov at dykke ned i gamle opskrifter med ærter, bliver så begejstrede, at de sætter dem på menuen. Vi behøver med andre ord ikke gå ned på kulinarisk kvalitet, når vi hiver de gamle bælgfrugter frem igen.

Modtagelsen af De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima

Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen, fulgte efter og gav en status på, hvordan lanceringen af De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima er blevet modtaget. Udover at lægge kostrådene på altomkost.dk har Fødevarestyrelsen bl.a. lavet materialer som både kommercielle og ikke-kommercielle organisationer og virksomheder kan bruge, outdoorannoncering, reklamer på sociale medier og indgået samarbejder med influencers for at få budskabet om de nye kostråd bredt ud. Se et eksempel på sponsoreret indhold på Youtube med influenceren Charlotte Rebecca Dahl. I kommunikationen om de nye kostråd har Fødevarestyrelsen lagt vægt på at tale om mad fremfor næringsstoffer, hvilket er blevet taget godt imod. På nuværende tidspunkt har modtagelsen generelt været positivt og arbejdet fortsætter med at få De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima ud at leve, hvilket bl.a. sker gennem initiativer i Rådet for sund mad.

Nyt til mennesker med diabetes – og de professionelle omkring dem

Rådets projekt Sunde fødevarer til mennesker med diabetes, har et overordnet mål om at gøre det lettere for personer med diabetes at følge De officielle Kostråd under hensyntagen til individuelle mål og strategier. Projektleder Karina K. Andersen fra Kost og Ernæringsforbundet fortalte om projektets resultater, materialer og rapporter. En vigtig del af projektet har været at tage udgangspunkt i eksisterende materialer, få dem tilpasset og undersøgt, hvordan de i højere grad kan udbredes blandt de professionelle omkring mennesker med diabetes.

Vi har samlet alle materialerne på raadetforsundmad.dk/diabetes, hvor man også kan læse mere om projektet.

Se oplæggene fra medlemsmødet

Alle oplæggene er tilgængelige for medlemmer af Rådet for sund mad her.

Kontakt sekretariatet for at høre, hvordan du får adgang.