Mad og måltider er en vigtig løftestang for et sundere liv

Det går den forkerte vej med vores sundhed og trivsel – og i dag har danskerne mere usunde madvaner end for 10 år siden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at der er fokus på madens og måltidernes rolle for danskernes sundhed. Rådet for sund mad sætter sammen med 17 organisationer, virksomheder og myndigheder derfor vores mad og måltidskultur til debat på dette års Folkemøde med det formål at skabe sundere madvaner. 

Danskerne er inde i en ond spiral, hvor overvægt er et stadig stigende problem. Andelen af danskere med overvægt i alderen 16-24-årige er 25,4% men for dem mellem 25-34 år er andelen helt oppe på 45,5%. Det påvirker vores trivsel og velfærd og belaster sundhedssystemet. Der er derfor al mulig god grund for at sætte vores madvaner til debat.

”Det fælles fokus der er fra de mange aktører på SAMMEN OM MAD scenen er en enestående mulighed for at både private og professionelle får øjnene op for de fælles løsninger og samarbejdsmuligheder der findes for at bruge mad og måltider som løftestang til sundere liv. Ingen aktør alene kan vende den udvikling vi ser i danskernes madvaner. Det kræver nationale samarbejde på tværs af fagligheder og på tværs af hele værdikæden. Derfor er mit håb, at vi på SAMMEN OM MAD scenen kan sprede inspiration og viden om vejen til et sundere liv og at vi sammen kan gøre en forskel for danskernes sundhed igennem maden”, siger Anne Glad.

SAMMEN OM MAD scenens gennemgående moderator er forbrugerekspert, Anne Glad, der med sit store kendskab til danskernes madvaner, er den helt rette til at føre publikum og debattører godt igennem debatterne på en underholdende og inspirerende vis.  

SAMMEN OM MAD scenen er en central platform for diskussioner og interaktion om vigtigheden af ​​sunde kostvaner og livsstil med en bred vifte af emner og aktiviteter, der er designet til at øge bevidstheden om danskernes sundhed og skabe positive forandringer i vores madvaner. Publikum vil have mulighed for at høre og deltage i debatter, og interagere med interessenterne rundt om danskernes mad og sundhed.

Se SAMMEN OM MAD scenens program med 12 spændende debatter

Hvordan gør vi det muligt for danskerne at spise sundere?

SAMMEN OM MAD scenen på Folkemødets i Rådet for sund mads ambitiøse satsning for at sætte vores mad og madkultur til debat med det formål at højne danskernes sundhed. Det handler kort og godt om, hvordan vi kan gøre det muligt for danskerne at spise sundere? Det er det fælles spørgsmål, som de 17 organisationer bag Folkemødets SAMMEN OM MAD scene bruger som udgangspunkt i debatterne. Ingen virksomhed, organisation, myndighed eller kommune kan alene gøre danskernes mad- og måltidsvaner sundere, hvilket SAMMEN OM MAD scenen viser med et bredt favnende program og debattører.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi er rigtig gode til at spise, når vi hygger os – og særligt hygger os sammen. Og vi er rigtig gode til at bruge mad, når vi belønner, keder os eller måske skal fejre noget. Men det er en farlig vej at begive sig ned af, og det er nogle dårlige vaner, vi dermed giver videre til vores børn, når vi lærer dem den madkultur. Netop derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi sætter fokus på mad og måltider gennem et så bredt samarbejde som tilfældet er på SAMMEN OM MAD scenen på dette års Folkemøde i Allinge”, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef for Bæredygtig Mad & Sundhed i Fødevarestyrelsen og bestyrelsesformand i Rådet for sund mad. Hun fortsætter: 

”Jeg glæder mig særligt til SAMMEN OM MAD scenens første debat torsdag kl. 14, hvor de unge får ordet. Her er en ung kok, en ung landmand, en ung købmand og en ung politiker sat i stævne til en snak om, hvordan de ser på de kriser som påvirker vores alles sundhed. Spørgsmålet er, om vi kan vi spise os ud af kriser, og hvordan?”.


Om Rådet for sund mad

I Rådet for sund mad samarbejder virksomheder, myndigheder og organisationer om at vende udviklingen, så hver generation spiser sundere end den forrige. Rådet for sund mad samarbejder med 30 forskellige aktører for at påvirke det, vi spiser, og de rammer vi spiser i, så det bliver lettere for alle at spise sundt.

Rådet for sund mad arbejder aktivt for at dele viden på mad-, måltids- og sundhedsområdet. Derfor afholder Rådet løbende netværksaktiviteter for medlemmer og andre interesserede. Netværksaktiviteterne tager udgangspunkt i ny viden på området, konkrete cases eller Rådets egne initiativer.

I Rådet for sund mad samarbejder følgende organisationer: Arla, Bryggeriforeningen, Børne- og Undervisningsministeriet, COOP, Culinary Institute by VejleErhverv, Danish Crown, Dansk Gartneri, Det Grønne Museum, DI Fødevarer, DSK, Fagligt Selskab af Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Hello Kitchen, Hjerteforeningen, Hotel- og Restaurantskolen, Komitéen for Sundhedsoplysning, Kost og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Kommune, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, Madkulturen, McDonalds Danmark, Fødevareministeriet, Novo Nordisk Danmark, Odense Kommune, Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, VIA University College, Aarhus Kommune, Aarhus Universitet.

Danskernes sundhed – eller mangel på samme!

Andelen af danskere over 16 år med et usundt kostmønster er steget fra 13,3 % til 17,7 % i perioden 2010 til 2021. I samme periode er andelen af voksne danskere med overvægt steget fra 39,4% til 52,6 % og andelen af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6% til 18,5 % (Sundhedsstyrelsen, 2022).

I 2021 indtog danskerne fire gange så mange søde sager som der er plads til ifølge De Officielle Kostråd (Matthiessen, Ygil, Christensen & Biltoft-Jensen, 2021).

Kontakt

Claus Egeris, Sekretariatschef i Rådet for sund mad

FIND OS PÅ KAMPELØKKE HAVN – E13