Kommunikationsplan til lancering af rapporten Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner
I uge 9 lanceres rapporten Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner. Rapporten er en gennemgang og formidling af eksisterende videnskilder om danskernes vægt, mad- og måltidsvaner.
Rapporten ligger på raadetforsundmad.dk/viden-om-vaegtstatus-mad-og-maaltidsvaner
Rådets sekretariat deler rapporten på hjemmesiden, via nyhedsbrev og Linkedin den 27. februar.
Alle Rådets medlemmer og rapportens referencegruppe opfordres til at dele rapporten fx via Linkedin fra den 27. februar.
Her har vi udvalgt 10 pointer fra rapporten; viser tidsplanen for lancering og har tilføjet tekstforslag til Linkedin eller nyhedsbreve.
10 udvalgte pointer fra rapporten
- I 2021 havde 52,6 % voksne danskere overvægt og udviklingen er stigende (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- I løbet af grundskolen stiger andelen af børn med overvægt (Den Nationale Børnedatabase, Sundhedsdatastyrelsen, 2021).
- Der ses en stor stigning i andelen med overvægt i overgangen fra ung til voksen (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- Andelen af personer med undervægt har ikke ændret sig fra 2010 til 2021, mens andelen af personer med normalvægt er faldet fra 50,6 % i 2010 til 45,0 % i 2021 (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- Der ses en stor stigning i andelen med overvægt i overgangen fra ung til voksen. Blandt de 16-24-årige havde 45,4 % overvægt (26,8 % mænd og 23,9 % kvinder) i 2021, mens det blandt de 25-34-årige var 45,5 % (51,2 % mænd og 39,8 % kvinder), der havde overvægt (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- I 2021 havde 17,7 % af voksne danskere har et usundt kostmønster. Andelen er steget fra 13,3 % i 2010 (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- Danskerne har generelt set et for lavt indtag af frugt, grønt, fisk og bælgfrugter og et for højt indtag af kød og tomme kalorier holdt op mod
anbefalingerne i De officielle kostråd (DANSDA 2000-02, 2003-08 og 2011-13, DTU Fødevareinstituttet; Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
- Danskernes indtag af fuldkorn er øget betragteligt over de seneste år (DANSDA 2000-02, 2003-08 og 2011-13, DTU Fødevareinstituttet).
- Der er social ulighed både i forekomsten af overvægt – og især svær overvægt – og i andelen af personer med usunde kostvaner (Social ulighed i sundhed og sygdom, Sundhedsstyrelsen 2020; Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022)
- Der er store geografiske forskelle i både andelen af personer med overvægt og andelen af personer med usunde kostvaner (Den Nationale Sundhedsprofil, Sundhedsstyrelsen, 2022).
Tidsplan
6. februar: Rådets medlemmer og referencegruppen modtager den færdige rapport til orientering. Rapporten offentliggøres i uge 9 og må ikke deles inden da.
24. februar: Rapporten og vidensoverblik åbner på Rådets hjemmeside: https://raadetforsundmad.dk/viden-om-vaegtstatus-mad-og-maaltidsvaner
27. februar: Nyhed om rapporten på Rådets hjemmeside, i nyhedsbrev og på Linkedin Uge 9: Rådets medlemmer og referencegruppen opfordres til at dele rapporten via egne platforme
Forslag til vinkler på tekster til fx Linkedin og nyhedsbreve
Danskerne har fået mere usunde madvaner sammenlignet med for 10 år siden.
Det er en af pointerne i en ny rapport, hvor Rådet for sund mad har gennemgået videnskilder om udviklingen i danskernes vægtstatus og mad- og måltidsvaner.
I [indsæt egen institution] vil vi være med til at vende udviklingen, så hver generation spiser sundere end den forrige. Det gør vi i samarbejde med 30 organisationer i Rådet for sund mad for at påvirke det vi spiser, og de rammer vi spiser i, så det bliver lettere for alle at spise sundere.
[Her kan I tilføje, hvilke konkrete initiativer I samarbejder om og/eller skrive jeres holdninger til hvordan udfordringen løses.]
Udviklingen af andelen af voksne danskere med overvægt er stigende. I 2021 havde 53 % overvægt.
Det er en af pointerne i en ny rapport, hvor Rådet for sund mad har gennemgået videnskilder om udviklingen i danskernes vægtstatus og mad- og måltidsvaner.
Udvikling af overvægt er meget kompleks. At flere og flere får overvægt, kan ikke kun forklares ved, at vi generelt får mere usunde kostvaner og bevæger os mindre. Både genetiske faktorer, miljøfaktorer og sundhedsadfærd har betydning.
I Rådet for sund mad beskæftiger vi os med madens rolle ift. sundhed, og er derfor interesserede i, hvordan maden kan indgå i forebyggelsen af, at flere udvikler overvægt. I Rådets indsats Ja tak, lidt mindre samarbejde organisationer om at gøre mindre portioner og pakkestørrelser mere tilgængelig og samtidig fortælle om værdien af de mindre portioner.
Der er social ulighed både i forekomsten af overvægt – og især svær overvægt – og i andelen af personer med usunde kostvaner. Det er især uddannelsesniveauet der påvirker forekomsten af overvægt og usunde kostvaner.
Det er en af pointerne i en ny rapport, hvor Rådet for sund mad har gennemgået videnskilder om udviklingen i danskernes vægtstatus og mad- og måltidsvaner.
Organisationer der arbejder for at forebygge udviklingen af overvægt har svært ved at påvirke uddannelsesgraden, men kan arbejde med indsatser, der søger at udligne den sociale ulighed, fx ved at arbejde strukturelt i specifikke arenaer, lokalområder eller med målgrupper.
[Her kan I tilføje, hvilke konkrete initiativer I samarbejder om og/eller skrive jeres holdninger til hvordan udfordringen løses.]
Danskerne spiser for mange søde sager.
Forskere fra DTU Fødevarestyrelsen konkluderer, at danskerne i gennemsnit bør reducere deres indtag af bl.a. søde sager, snacks og søde drikke med ca. 75 % og erstatte det med sundere mad- og drikkevarer for at kunne leve op til De officielle Kostråd.
Det er en af pointerne i en ny rapport, hvor Rådet for sund mad har gennemgået videnskilder om udviklingen i danskernes vægtstatus og mad- og måltidsvaner.
I [indsæt egen institution] vil vi være med til at vende udviklingen, så hver generation spiser sundere end den forrige. Det gør vi i samarbejde med 30 organisationer i Rådet for sund mad for at påvirke det vi spiser, og de rammer vi spiser i, så det bliver lettere for alle at spise sundere.
[Her kan I tilføje, hvilke konkrete initiativer I samarbejder om og/eller skrive jeres holdninger til hvordan udfordringen løses.]
Baggrund og formål med rapporten
Med denne rapport ønsker Rådet for sund mad at give et overblik over udviklingen i danskernes vægtstatus samt mad- og måltidsvaner på baggrund af undersøgelser fra 2000 til 2022. Dermed har vi lavet et udgangspunkt for at kunne følge udviklingen. Rapporten giver et overblik over den tilgængelige og relevante viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner.
Rapporten er afrapportering af projektet Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner, der er gennemført i regi af Rådet for sund mad i 2021-22. En bred kreds af Rådets medlemsorganisationer anser det som en vigtig opgave for Rådet at samle viden om danskernes vægt, mad- og måltidsvaner, herunder hvilke data, der systematisk indsamles.
Rapporten er udarbejdet af Rådets sekretariat. En faglig referencegruppe har været med til at udvælge kildegrundlaget og kvalificere rapporten: Arla Foods; professor Berit Lilienthal Heitmann; postdoc Bodil Just Christensen; Det Grønne Museum; Hanne H. Hansen, Fødevarestyrelsen; Landbrug & Fødevarer; Madkulturen; Nationalt Center for Overvægt; Novo Nordisk Danmark; læge, ph.d. Sigrid Bjerge Gribsholt; Sundhedsstyrelsen; Vejle Kommune.