Viden og materialer
Her kan du finde viden og gratis materialer om portionsstørrelser, overvægt og downsizing.
Film, fotos, infografikker, logo, regneeksempler mm.
Klik her for at finde fotos, infografikker, logo mm, som du kan bruge på sociale medier, web osv.
Fakta om overvægt og portionsstørrelser
Et faktaark om overvægt og portionstørrelser.
Faktaark om Ja tak, lidt mindre
Læs mere om Ja tak, lidt mindre, og de forskellige tiltag vi gør for at indsatsen lykkes.
Large portion and pack-sizes. What does the evidence say?
Review der gennemgår evidens om portions- og pakningsstørrelser.
Danskernes viden om holdninger til adfærd omkring portionsstørrelser
72 % svarer i undersøgelsen, at de synes godt om/meget godt om, at producenter, supermarkeder, cafeer og restauranter er begyndt at gøre pakke- og portionsstørrelser lidt mindre. 42 % forventer, at prisen falder med 10 %, hvis indholdet gøres 10 % mindre, 17 % vil acceptere, at prisen kun falder med 5 %, mens 25 % vil være villige til at betale samme pris for en 10 % mindre mængde.
Effects on hunger and fullness levels and visual perceptions by varying portion sizes by 10%
I denne rapport undersøges om en 10% reduktion påvirker sult-/mæthedsniveauet og om det er muligt at se forskel på produkter, der er 10% mindre.
Downsizing – kan set ses?
Rapport af en undersøgelse, der kigger på om folk kan se forskel på produkter i original størrelse sammenlignet med samme produkt reduceret med 10 % i vægt.
Coop Analyse: Mange spiser op, selvom maven er fuld
Supersize, sharesize – mange snupper gerne den lidt større udgave af slikposen eller café latten. Særligt de unge går big, hvis muligheden byder sig.
Coop Analyse: Interesse for mindre størrelser
Mere end hver fjerde (28%) svarer i undersøgelsen, at reduktionen ville få dem til at spise og drikke mindre. 13% mener modsat, at de lidt mindre størrelser ville få dem til at købe en ekstra. 17% mener, at reduktionen ville gøre det nemmere for dem at holde vægten, mens hver tredje (33%) svarer, at det ikke ville gøre nogen forskel for dem.
Effectiveness of food environment policies in improving population diets: a review of systematic reviews
Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og Forebyggelseslaboratoriet konkluderer i en gennemgang af den nyeste videnskabelige litteratur ift. effekten af politiske indsatser for at fremme sundere spisevaner, at der er solid dokumentation for, at reduktion i portionsstørrelser, især de energitætte føde- og drikkevarer, har en positiv effekt på befolknings spisevaner.
Forbrugernes opfattelse af downsizing
En kvalitativ undersøgelse viser, at forbrugerne opfatter downsizing som et positivt tiltag og anerkender de sundhedsmæssige fordele i forhold til overvægt. MEN at store portioner stadig tiltrækkende. Downsizing bør derfor kobles til positive værdier fx økologi og råvarekvalitet.