Hvorfor Ja tak, lidt mindre?
Overvægt er en af de største udfordringer for folkesundheden. Downsizing, dvs. mindre pakker og portioner er et effektivt tiltag for at forebygge overvægt.
Flere end halvdelen af befolkningen har overvægt. Hvis udviklingen fortsætter vil to ud af tre voksne danskere have overvægt om 25 år.
Den væsentligste årsag til overvægt er iflg. WHO’s canceragentur, at vi spiser og drikker mere, end vi forbrænder. Det skyldes bl.a. at pakke- og portionsstørrelser er blevet større de seneste årtier. Tænk på, hvordan sodavand, slikposer, is, kager, chipsposer, fastfood og færdigretter har haft vokseværk.
Portionskontrol, altså lidt mindre portioner og færre kalorier, er det mest omkostningseffektive tiltag for at forebygge overvægt.
Overvægt øger risikoen for type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, visse kræftformer, muskel-skelet-lidelser og en lang række andre sygdomme. Overvægt er desuden årsag til psykosociale problemer.