Portioner har vokseværk
Du behøver ikke være født i gamle dage for at kunne huske, dengang en sodavand var 25 cl. Nu er det mest almindelige ½ liter eller 1½ liter. Også chips og slik, fastfood, færdigretter og kager har fået et nøk op ad de sidste 30-40 år.
Vokseværket kan ses mange steder: Tallerkner og glas er blevet større. Det er portionsangivelser i opskrifter også, og vi møder store pakker og portioner mad- og drikkevarer overalt.
De fleste af os er tilbøjelig til at fylde tallerkenen, når vi øser op og tilmed spise det hele. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken størrelse tallerken du bruger. Selvom der kun er lidt over 10% forskel på diameteren af en tallerken på hhv. 23 og 26 cm, kan der ligge ca. 30% mere den store tallerken.
Det kan lyde tillokkende, når der står Maxipose, Jumbo, XL eller andet der indikerer, der er skuet op for mængden. Men det er kun på den korte bane. For de store flasker, poser og pakker får os til at spise mere, selvom vi egentlig ville gemme noget til senere. Og noget er slet ikke egnet til at blive gemt, fx store sodavand eller cafe latte.
Fire tips til at spare kalorier
- Brug mindre tallerkener og glas derhjemme.
- Gå uden om varer, der sælger sig på at være ekstra store.
- Vælg en lidt mindre portion eller pakke, hvis det er muligt.
- Tjek kalorieindholdet, når du køber fastfood.
Og tænk på, at dit daglige kaloriebehov ligger mellem 2000-2600 kcal, afhængig af dit køn og aktivitetsniveau.