Hvad er downsizing
Vi kalder det downsizing, når virksomheder, som producerer og sælger fødevarer, gør pakker og portioner lidt mindre. Så får vi færre kalorier og har nemmere ved at bevare en sund vægt.

Downsizing er et paradigmeskifte. Vi skal vænne os fra supersizing, som er en af årsagerne til den store stigning i overvægt. Og vænne os til, at ”lidt mindre” er godt både vores sundhed og for kloden. Store pakker og portioner fører nemt til, at man ubevist spiser mere, end man har brug for eller lyst til, eller madspild. Begge dele belaster klima og miljø unødvendigt.
Ja tak, lidt mindre tager afsæt i den enkeltes spise- og drikkevarer, uanset kostmønster, alder, livsfase og socio-økonomisk status.
Downsizing betyder lidt mindre portioner – og færre kalorier, både det vi øser op derhjemme, pakningerne i butikkerne og portionerne i kantiner, restauranter og takeaway.
Virksomheder, der producerer, sælger eller serverer mad- og drikkevarer kan bidrage til at knække overvægtskurven ved at downsize deres produkter en lille smule, da det automatisk betyder, at det indeholder lidt færre kalorier – og også mindre salt, sukker og fedt, som mange af os får for meget af.
Man kan også downsize lidt derhjemme ved at lave fx frikadeller, boller eller kager lidt mindre og skære kød, pålæg og ost i lidt tyndere skiver – uden at spise flere. Man kan også hælde lidt mindre på tallerkener og i glas. Hvis man spiser og drikker lidt mindre end det, man plejer, fx 10 %, vil de fleste blive mæt.