SPIS SUNDERE DK
Menu Toggle
  • Initiativer
  • Aktuelt
  • Viden
  • Kalender
  • Medlemmer
  • Netværk
Søg
Rådet for sund mad
Slagtehusgade 11, 1. sal, 1715 København V
+45 28 77 41 00
info@raadetforsundmad.dk
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
Twitter Linkedin
  • Om Rådet for sund mad
  • Kontakt
  • Nyhedsbrev
image description

Tips til hverdagen

Ja tak, lidt mindre ønsker at skabe en bevægelse, som får sat gang i en forandring, så mindre pakker og portioner bliver det nye normale derhjemme, i butikkerne, i kantiner og på restauranter. Det kalder vi downsizing. Det betyder at gøre portioner og pakker lidt mindre, så de indeholder lidt færre kalorier. Det hjælper til at holde en sund vægt.

Læs mere om downsizing, og hvad du selv kan gøre.

MERE

Hvad er downsizing

Vi kalder det downsizing, når virksomheder, som producerer og sælger fødevarer, gør pakker og portioner lidt mindre. Så får vi færre kalorier og har nemmere ved at bevare en sund vægt.

Portioner har vokseværk

Du behøver ikke være født i gamle dage for at kunne huske, dengang en sodavand var 25 cl. Nu er det mest almindelige ½ liter eller 1½ liter. Også chips og slik, fastfood, færdigretter og kager har fået et nøk op ad de sidste 30 år.

Portion size-effekten

Store portioner mad- og drikkevarer får os til at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det kaldes portion size-effekten. Større portioner øger risikoen for overvægt.  

Test dig selv i portionsstørrelser

Myte eller fakta

Hvad sandt eller falsk om portionsstørrelser?
Test her, om du har styr på myte og fakta.

Urhjerne eller sund fornuft

Er du mest styret af din urhjerne eller sunde fornuft? Test dig selv her.

Kan du se forskel?

Downsizing betyder lidt mindre pakker og portioner. Test her, om du kan se 10 % forskel.

God eller dårlig handel

Når man går efter en stor portion til en lille merpris, kommer man i sidste ende til at betale for ekstra kalorier og kilo, man måske ikke ønsker.  Se eksempler her.

Hjælp klimaet og spar penge

Store portioner fører ofte til overspisning eller madspild. Uanset hvad er det unødvendig klimabelastning og spild af penge.

Nemme kaloriebesparelser

Klik og se, hvor meget du kan spare på vægten på et år ved at downsize lidt.

Lyt til podcast om hvorfor vi downsizer

Madøre, Radio4

I Radio4’s Madøre fortæller Susanne Tøttenborg, der er projektleder i Ja tak, lidt mindre, om hvordan man som forbruger kan blive narret af mængderabatter, produktstørrelser og ikke mindst vores egen overvurdering.

Spis mindre portioner, undgå madspild og spar penge

Hør Selina Juul fra Stop Spild af Mad og Susanne Tøttenborg fra Ja tak, lidt mindre tale om portionsstørrelser, prisstigninger på fødevarer, madspild, overvægt og UFO’er (uidentificerede frosne objekter) i fryseren. 

Find flere podcasts her

Her har vi samlet alle podcast om downsizing og mindre portioner.

5 skarpe

Det er ok at levne. Det er lige så meget madspild at spise op, når man er mæt, som at smide ud.

Brug resterne i morgen i stedet for at bruge dig selv som skraldespand.

Vælg den mængde, du skal bruge. Storkøb giver ofte storforbrug og ikke nødvendigvis besparelser

Brug mindre tallerkener og glas, så hælder du mindre op.

Lad være med at presse andre til at tage mere, end de ønsker.

  • Facebook
Rådet for sund mad
Slagtehusgade 11, 1. sal, 1715 København V
+45 28 77 41 00
info@raadetforsundmad.dk
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
Twitter Linkedin