SPIS SUNDERE DK
Menu Toggle
  • Initiativer
  • Aktuelt
  • Viden
  • Kalender
  • Medlemmer
  • Netværk
Søg
Rådet for sund mad
Slagtehusgade 11, 1. sal, 1715 København V
+45 28 77 41 00
info@raadetforsundmad.dk
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
Twitter Linkedin
  • Om Rådet for sund mad
  • Kontakt
  • Nyhedsbrev
image description

Tips til hverdagen

Ja tak, lidt mindre ønsker at skabe en bevægelse, som får sat gang i en forandring, så mindre pakker og portioner bliver det nye normale derhjemme, i butikkerne, i kantiner og på restauranter. Det kalder vi downsizing. Det betyder at gøre portioner og pakker lidt mindre, så de indeholder lidt færre kalorier. Det hjælper til at holde en sund vægt.

Læs mere om downsizing, og hvad du selv kan gøre.

MERE

Hvad er downsizing

Vi kalder det downsizing, når virksomheder, som producerer og sælger fødevarer, gør pakker og portioner lidt mindre. Så får vi færre kalorier og har nemmere ved at bevare en sund vægt.

Portioner har vokseværk

Du behøver ikke være født i gamle dage for at kunne huske, dengang en sodavand var 25 cl. Nu er det mest almindelige ½ liter eller 1½ liter. Også chips og slik, fastfood, færdigretter og kager har fået et nøk op ad de sidste 30 år.

Portion size-effekten

Store portioner mad- og drikkevarer får os til at spise og drikke mere, uden vi føler os mere mætte. Det kaldes portion size-effekten. Større portioner øger risikoen for overvægt.  

Test: Kan du se forskel?

Downsizing betyder lidt mindre pakker og portioner. Test her, om du kan se 10 % forskel.

Nemme kaloriebesparelser

Klik og se, hvor meget du kan spare på vægten på et år ved at downsize lidt.

God eller dårlig handel

Når man går efter en stor portion til en lille merpris, kommer man i sidste ende til at betale for ekstra kalorier og kilo, man måske ikke ønsker.  Se eksempler her.

Hjælp klimaet

Hvis vi spiser og drikker mere, end vi har brug for, belastes klimaet unødvendigt. Bare ved at spise og drikke lidt mindre end vi plejer, kan vi sænke vores klimaaftryk.

Læs mere om Ja tak, lidt mindre

Klik her for at læse mere om, hvordan partnerne bag Ja tak, lidt mindre arbejder for, at det skal være nemmere at vælge mindre portioner og pakker.

5 skarpe

Det er ok at levne. Det er lige så meget madspild at spise op, når man er mæt, som at smide ud.

Brug resterne i morgen i stedet for at bruge dig selv som skraldespand.

Vælg den mængde, du skal bruge. Storkøb giver ofte storforbrug og ikke nødvendigvis besparelser

Brug mindre tallerkener og glas, så hælder du mindre op.

Lad være med at presse andre til at tage mere, end de ønsker.

Rådet for sund mad
Slagtehusgade 11, 1. sal, 1715 København V
+45 28 77 41 00
info@raadetforsundmad.dk
CVR-nr. 34771162
Bank 1551 11246117 (Danske Bank)
Twitter Linkedin