Indkøbsguide til mennesker med diabetes – vælg sundere, når du køber ind

En ny version af Indkøbsguiden gør det nemt for mennesker med diabetes at vælge de rigtige mad- og drikkevarer.

Antallet af danskere med diabetes er mere end fordoblet de sidste 20 år. Stadig flere forventes at skulle leve med diabetes i fremtiden. Som led i den nationale diabeteshandlingsplan er der gennem projekt Sunde fødevarer til mennesker med diabetes afsat midler til en indsats, der skal gøre det nemmere for diabetespatienter at vælge sundere mad- og drikkevarer, når der købes ind.

Det første konkrete og handleanvisende støtteværktøj er nu en realitet. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er, som en del af projektet, blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk.

Indkøbsguide til mennesker med diabetes

Guiden kan også bestilles hos kfsbutik.dk eller netbutik.diabetes.dk.

Gør indkøbene nemmere

17 fødevaregrupper illustreres af billeder af helt almindelige varer, som skal gøre det nemt at vælge sundere i indkøbssituationer. Den giver overblik over næringsdeklarationen og retter opmærksomheden på varens indhold af fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre. Med indkøbsguiden i hånden eller som visning på mobilen er det lidt nemmere og overskueligt at tage et sundere valg i fysiske eller online supermarkeder.

Indkøbsguiden kan også kan anvendes af sundhedsprofessionelle, som fx kliniske diætister og andre ernæringsprofessionelle, praktiserende læger, fodterapeuter m.fl. i rådgivnings- og vejledningssammenhæng.

Et lille overskueligt skridt på vejen

”Indkøbsguiden er et lille, men overskueligt skridt på vejen til at træffe sundere valg i hverdagen. Den giver et hurtigt overblik over, hvad der er bedst at fylde i indkøbskurven. Og det er vigtigt. For de rigtige mad- og drikkevarer er afgørende faktorer for en velreguleret diabetes, så symptomerne mindskes og borgerne undgår unødvendige følgesygdomme”, siger Ghita Parry, formand i Kost og Ernæringsforbundet.

Flere initiativer og støtteværktøjer

Projekt ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ vil i løbet af 2019 og 2020 udvikle flere støtteværktøjer og gennemføre initiativer, der gør det nemmere at vælge sundere mad- og drikkevarer. Har du en ide til, hvordan man får taget de sunde valg, så send den til projektleder fra Kost og Ernæringsforbundet, Karina Kyhn Andersen på kka@kost.dk

I projekt ’Sunde fødevarer til mennesker med diabetes’ gennemføres i regi af Rådet for sund mad af:

Kost og Ernæringsforbundet, Sundhedsstyrelsen, Komiteen for Sundhedsoplysning og Diabetesforeningen.