Indkøbsguide
Indkøbsguiden er en overskuelig og nem guide til, hvordan man vælger sundere mad- og drikkevarer, når der købes ind. Indkøbsguide er en hjælp i selve indkøbssituationen og kan derfor være med til at styrke og øge handlekompetencen hos mennesker med diabetes. Indkøbsguiden kan også anvendes i rådgivnings- og vejledningsammenhæng.
Indkøbsguiden er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen .
Guiden kan også bestilles hos kfsbutik.dk eller netbutik.diabetes.dk.
Mobiludgave af indkøbsguiden
Det kan være rart at have nem adgang til indkøbsguiden på mobilen.
Fremgangsmåde iPhone:
Gå ind på denne side via Safari.
Når du er inde på side, så tryk på Del-knappen.
Nu får du forskellige valgmuligheder – vælg “Føj til hjemmeskærm”.
Derefter får du mulighed for at navngive den side, du er ved gemme (kald den fx Indkøbsguide) og tryk herefter: ‘Tilføj’ i øverste højre hjørne.
Fremgangsmåde Android:
Åben Google Chrome og gå ind på denne side.
Tryk på Action baren oppe i højre hjørne.
Tryk på “Add to homescreen”.
Vælg et navn til genvejen på hjemmeskærm, fx Indkøbsguide og tryk på “Add”.
Spørgsmål og svar til Indkøbsguiden til mennesker med diabetes
For at gøre det let at bruge Indkøbsguiden, har projektgruppen besvaret nogle af de typiske spørgsmål, man kan have til de varer og billeder, som guiden viser.
Hvem er målgruppen for Indkøbsguiden?
Målgruppen for den nye indkøbsguide er, foruden mennesker med diabetes, også sundhedsprofessionelle, som fx kliniske diætister og andre ernæringsprofessionelle, som kan bruge guiden i deres rådgivning og vejledning af mennesker med diabetes. Derudover kan praktiserende læger, fodterapeuter og andre, som er i kontakt med mennesker med diabetes, bruge guiden til at informere om sundere mad- og drikkevarer.
Hvad kan jeg bruge Indkøbsguiden til?
Indkøbsguiden er en hurtig rettesnor, der indeholder fotos af dagligvarer, som vi kender fra supermarkedernes hylder. Varerne er inddelt i 17 fødevaregrupper, bl.a. mælk, ost eller pålæg, som gør det nemt at bruge guiden. Under hvert foto af en vare er angivet, hvor meget fedt, sukker, sukkerarter og kostfibre, varen bør indeholde for at være et sundere valg.
Skal jeg købe præcis de varer, der er billeder af?
Nej, billederne viser blot et eksempel på den type vare, der kan vælges i pågældende kategori. Det vigtige er at være opmærksom på anbefalingen for fedt, sukkerarter, sukker og kostfibre og at sammenligne med næringsdeklarationen på den vare, du ønsker at købe. De afbillede varer er købt i forskellige butikskæder, så der forhåbentligt er genkendelige varer for alle, uanset hvor man køber ind.
I guiden optræder der økologiske varer – skal jeg købe det?
Nej, ikke nødvendigvis. I valget af fødevarer er der lagt vægt på, at det er dagligdagsvarer, som kan findes i mange forskellige butikker. Når danskerne køber ind, er ca. 13 % af varerne økologiske, og det afspejler varerne i Indkøbsguiden.
Der er en gennemgående anbefaling af fedt – hvorfor det?
Fødevarestyrelsen anbefaler at spise mindre mættet fedt fra f.eks. kød, pålæg og mejeriprodukter. Denne anbefaling afspejler sig i anbefalingerne.
I den første udgave af Indkøbsguiden var der nogle lidt andre anbefalinger – hvad er årsagen til ændringerne?
Indkøbsguidens anbefalinger knytter sig, for de fleste kategorier, i kriterierne for Nøglehulsbekendtgørelsen og dermed opstår der ændringer fra tidligere version.
Hvad betyder sukkerarter?
Sukkerarter er en angivelse af tilsat sukker og evt. naturligt forekommende sukker i et produkt f.eks. hvis et produkt indeholder frugt.
Hvorfor anbefales det at drikke læskedrikke med kunstige sødestoffer?
Fødevarestyrelsens anbefaling ’Drik vand’, gælder for alle. Vil man gerne have ’smag’ i sin drik, kan drikke uden tilsat sukker være en mulighed.
Kan jeg spise, alt hvad jeg vil af de afbillede varer?
Guiden er en hjælp til at købe de sundere produkter. Det er dog stadig vigtigt at have fokus på Fødevarestyrelsens anbefaling: ’Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv’.
Jeg kan ikke se nogle af de varer, jeg plejer at spise fx pitabrød og hummus. Hvad med dem?
Tag udgangspunkt i anbefalingerne for den enkelte fødevarekategori fx brød og pålæg og sammenlign næringsdeklarationen med den vare du plejer at spise.
Hvad med pasta og ris?
Spis gerne pasta og ris – vælg varianter med Fuldkornslogoet.