Børnevenlige bælgfrugter
Bælgfrugt-postej
2 spsk. rapsolie
1 løg
1 gulerod
½ tsk. tørret timian eller 1 spsk. frisk
1 tsk. tørret oregano eller 1 spsk. frisk
120 g kogte kikærter – afdryppet
20 g hasselnødder
1 spsk. havregryn med top
1 æg
1 dl mælk
1 tsk. citronsaft
1 tsk. grøntsags-bouillonpulver
Skræl og skær løget i tynde både. Skræl og skær guleroden i skiver.
Kom olien i en stor gryde sammen med løg, gulerod, kikærter, hasselnødder og krydderier. Steg ved middel i ca. 15 minutter til det hele er let gyldent og løgene er glasklare. Rør undervejs. Imens det guffer, kommes resten af ingredienserne i en foodprocessor. Kør til det er cremet.
Når løg, gulerødder og resten i gryden er mørt og let afkølet, kommes det i foodprocessoren til cremen og køres til grøntsagerne og især hasselnødderne er findelte. Kom bagepapir i en mindre brødform eller smør den med fedtstof. Hæld postejen i formen og bag midt i ovnen ved 180 grader i ca. 45-50 minutter. Prøv med en strikkepind om postejen er færdigbagt.
Servering
Postejen er velegnet til aftensmad i stedet for kød eller fisk sammen med kartofler, grøntsager, sovs eller dressing. Smager også dejligt i skiver på brød til frokost. Server da sammen med lidt mayonnaise og syltede rødbeder eller stegte små tern af rød peberfrugt. Postejen kan fryses.
Bønnefrikadeller
½ ds kidneybønner i saltlage, fra karton eller en lille dåse blandede bønner
2-3 spsk. finvalsede havregryn
1 æg
1 knsp. salt
3 cherrytomater
½ løg
¼ gul peberfrugt
½ gulerod
3 cm porre eller forårsløg
½ fed presset hvidløg
rapsolie til stegning
Hæld lagen af bønnerne – brug fx en sigte. Mos herefter bønnerne med en gaffel på en tallerken. Skyl, skræl, rens alle grøntsagerne. Kom tomater, løg, peberfrugt, gulerod og porre i en minihakker og kør kort tid til det lige er findelt. Pas på det ikke bliver til ”suppe”. Rør alle ingredienserne sammen og steg farsen som små mini-frikadeller i rapsolie på en lille god pande 3-4 minutter på hver side til de er gennemstegte.
Servering
Server bønnefrikadeller til aftensmad i stedet for kød eller fisk, eller som pålæg til frokost. I opskriften er brugt små rester af grønt. Andre grøntrester kan også bruges. Bønnefrikadellerne kan fryses.