Bælgfrugtevenners fejringer
Her kan du se eksempler på, hvordan virksomheder, organisationer, influencere og privatpersoner fejrer Bælgfrugternes Dag i 2023. Du kan bruge det som inspiration til, hvordan du kan fejre dagen og generelt få flere bælgfrugter ind i hverdagen.
Skal din fejring også med i overblikket? Så send en mail til claus.egeris@raadetforsundmad.dk.
Børnevenlige bælgfrugter
Kirsten Mikkelsen Ravnbøl står bag flere bøger om mad til småbørn. I anledning af Bælgfrugternes Dag har hun delt to opskrifter med Rådet for sund mad, som alle kan bruge, hvis de vil prøve kræfter med børnevenlige bælgfrugteretter. Find dem her.
Fars Køkkenskole tager børnene med i bælgfrugtkøkkenet
Hello Kitchen styrker madglæde og fællesskaber – og så er de glade for bælgfrugter! Se deres fine bælgfrugtevideoer, hvor børnene er kommet med i køkkenet.
Meyers sætter lollandske rosiner på menuen
På tværs af Meyers kantiner, køkkener, sociale medier mm. bruger de Bælgfrugternes Dag til at sætte fokus på bælgfrugternes mangfoldighed, anvendelighed og spændende smagsoplevelser. Dagen bruges som anledning til at fortælle om initiativer med at få bælgfrugterne tilbage i jorden og ud på de danske middagsborde.
De sætte særligt fokus på den lollandske rosin, der på trods af det drueagtige navn, er en dansk bælgfrugt. Lollandske Rosiner har en fyldig og delikat ærtesmag med god kogefasthed, der gør den meget velegnet i ærtesupper, i gryderetter, som puré eller mos.
Lollandske Rosiner og dens kusine fra Lolland, Nakskov Brunært, er som de første to sorter nogensinde blevet registeret som bevaringsværdige sorter af Plantenyhedsnævnet, et bevarings- og registreringsarbejde drevet af Foreningen Frøsamlerne. Derudover er ærterne også optaget i Slow Foods ‘Arca del Gusto’ – en optegnelse med ekstraordinært vigtige afgrøder for klodens kultur, historie og traditioner. Ærterne de bruger er dyrket af økologen Susanne Hovmand på Lolland og er resultatet af et mangeårigt og utrætteligt opformeringsarbejde. Meyers og Susanne indledte et samarbejde i 2021.
Odense Kommune
Odense Kommune går all in på bælgfrugter i deres køkkener og kantiner! Børneinstitutioner og ældre, der modtager mad fra kommunen, får information om bælgfrugter: hvad er det, hvorfor bruger vi dem og hvad siger anbefalingerne. Derudover er der selvfølgelig bælgfrugter på menuen i kantinens egne kantiner den 10. februar.
Politiken
Den 4. februar bragte Politiken 5 sider om bælgfrugter (bag betalingsmur). De introducerer læseren til opfordringen: BBB – Bliv Bedre til Bælgfrugter. Udover en artikel er der tre opskrifter på smagfulde retter med bælgfrugter.
Pure Dansk
Pure Dansk sælger danske økologiske bælgfrugter. Og ikke mindst har de et stor opskriftunivers med opskrifter på alt fra mysli, salater, flæskestegssandwich og is. I anledning af Bælgfrugterne Dag har de udviklet opskrifter på fastelavnsboller, hvor noget af hvedemelet er erstattet med ærtemel.
Sæson for bælgfrugter
Sæson er et opskriftunivers, der sætter fokus på sæsonens frugt og grønt. De inspirerer med opskrifter, viden om frugt og grønt samt masser af tips til forbrugerne og især børnefamilierne til en grønnere hverdag. De fejrer også Bælgfrugternes Dag med dejlige grønne retter med tørrede bønner, linser og ærter. Find opskrifterne her.
Aarstiderne
I anledning af Bælgfrugternes Dag vil abonnenter af Aarstidernes måltidskasser få smagfulde retter med bælgfrugter. I løbet af uge 6 introducerer de hele 13 forskellige former for bælgfrugter.