Tips & tricks
Hvad er bælgfrugter?
Bælgfrugter er fx
- grønne linser, røde linser, puylinser, belugalinser
- brune, sorte og hvide bønner
- kidneybønner
- hestebønner
- kikærter
- flækærter
- edamamebønner
Bælgfrugter er sunde, fedtfattige råvarer, der indeholder mange proteiner, kostfibre, mineraler og vitaminer. Desuden er de ofte billige (Fødevarestyrelsen).
Er det nyt at spise bælgfrugter?
I Danmark har bælgfrugterne historisk set haft en vigtig betydning i vores madvaner. Tørrede ærter og bønner har indgået i vores basiskost helt tilbage i bronzealderen. Efter kartoflens indtog i Danmark i 1700-tallet og på grund af ændringer i landbruget, faldt danskernes forbrug af bælgfrugter derefter. Men i nyere tid er man igen begyndt at anvende bælgfrugter i madlavningen (Madkulturen).
Hør madhistoriker Bettina Buhl fortælle om bælgfrugternes historie i Danmark her.
Hvordan skal bælgfrugter tilberedes?
Tørrede bønner indeholder det naturlige giftstof lektiner, som kan give diarré, opkastninger og mavesmerter. Som hovedregel skal tørrede bønner sættes i blød i 10-12 timer inden de koges til de er møre i ca. 45 min – 1 time i frisk vand. Du skal kassere iblødlægningsvandet.
Vil du helst bruge tørrede bønner, kræver det derfor lidt planlægning. Følg anbefalingen på emballagen eller læs mere her hos Fødevarestyrelsen.
Du kan gøre det nemt for dig selv ved at udbløde og koge fx en hel pose bønner eller kikærter og fryse dem ned i passende portionsstørrelse – så er de lige til at tage op og putte i maden. Hvis du har en trykkoger, er den rigtig god til at koge bælgfrugter i, da den forkorter kogetiden.
Du kan købe mange bælgfrugter på konserves, som kan spises, som de er i en salat eller komme direkte i gryderetten. Linser behøver ikke at sættes i blød og har samme kogetid som ris og kartofler.
Læs flere tips til hvordan du bruger bælgfrugter her.
Hvordan får jeg nemt flere bælgfrugter i min mad?
Bælgfrugter kan bruges i uendelig mange lækre retter. Hvis det er helt nyt for dig at lave mad med bælgfrugter, kan du finde inspiration til skønne retter i vores opskrifthæfte. Du kan også følge disse tips.
- Laver du retter med hakket kød kan du nemt erstatte noget af kødet med linser. De behøver ikke at sættes i blød først og kan derfor tilberedes direkte i fx en kødsauce.
- Bælgfrugter har brug for lidt hjælp til at blive rigtig lækre. Du kommer langt med at vende fx kikærter eller smørbønner med lidt citronsaft, olie og lidt salt. Med lidt smagshjælp er de perfekte i en salat.
- Hvis du bruger du bælgfrugter i en gryderet optager de smag af de krydderier og krydderurter, du putter i. Søg gerne inspiration i retter fra fx Indien, Mellemøsten, Nordafrika og Latinamerika. I disse køkkener er de eminente til at tilføje masser af smag og krydderier i deres retter.
- Er du vild med klassiske danske retter, kan du også nemt tilføje bælgfrugter. Prøv fx at erstatte 1/3 af kødet i frikadellefarsen med kikærter, at putte hvide bønner i fyldet til tarteletter, eller bland kikærter sammen med de grønne ærter du måske serverer til din hakkebøf. Du kan selvfølgelig også lave bælgfrugteklassikeren, gule ærter.
- Hvis du selv koger dine bælgfrugter, så lav en stor portion, og frys det du ikke bruger ned i mindre portioner. Så er det lige så nemt som at bruge dem fra dåse.
Hvorfor fejrer vi Bælgfrugternes Dag
Bælgfrugter er en vigtig del af sunde og klimavenlige madvaner. Og så kan man lave utrolig mange lækre retter med dem!
Med De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi dagligt spiser 100 g tilberedte bælgfrugter. Men i gennemsnit spiser vi i Danmark langt under den anbefalede mængde. Ved at fejre Bælgfrugternes Dag vil vi dele viden og inspirere, så flere får lyst til at spise bælgfrugter – både derhjemme og når de spiser ude eller på arbejde.
Mere viden om bælgfrugter
På denne side har vi samlet viden om bælgfrugter i en dansk kontekst. I overblikket er der bl.a. studier om danskernes indtag, samt kendskab til og erfaring med bælgfrugter.
Har du styr på bælgfrugterne?
Vil du quizze dig selv eller andre i viden om bælgfrugter, kan du printe denne quiz. Tag fx quizzen mens du nyder et lækkert måltid med bælgfrugter.