7 ud af 10 danskere siger Ja tak til lidt mindre portioner

Mad- og drikkevarer har haft vokseværk de seneste årtier, men står det til danskerne bør de skrumpe i stedet. Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at 72 pct. af danskere gerne vil have mindre pakke- og portionsstørrelser.

To sodavandsflasker

Store pakke- og portionsstørrelser får os nemt til at spise og drikke for meget, hvilket kan føre til overvægt. Og danskerne er godt klar over, at de store størrelser er med til at gøre os tykke. Det er muligvis derfor, at flere end syv ud af 10 synes, at det er en god eller meget god ide, at fødevareproducenter, supermarkeder, cafeer og restaurant er begyndt at downsize, dvs. gøre portionsstørrelserne mindre.

Undersøgelsen viser, at danskerne kan se pointen i at gøre mad- og drikkevarer mindre for at forebygge overvægt. De fleste danskere har overvægt inde på livet, enten hos sig selv eller hos nære pårørende, siger Susanne Tøttenborg, projektleder for Ja tak, lidt mindre og seniorkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

51 pct. voksne danskere har i dag overvægt, og ud af dem har hver tredje svær overvægt. Fortsætter udviklingen vil tallet være steget til 66 pct. i 2045 – og næsten halvdelen med svær overvægt. Mange flere får altså overvægt og endda i sværere grad. De øger risikoen for op mod 40 sygdomme, herunder type 2 Diabetes, hjerte-karsygdomme og en lang række kræftformer.

En lille er nok

En anden ny undersøgelse – den er fra Coop Analyse – peger også i retning af, at danskerne er klar til mindre størrelser. Her fik deltagerne vist to sodavand, én på 50 cl og én på 37,5 cl, og blev spurgt, hvilken der typisk kunne dække deres behov. 47 pct. svarede 37,5 cl, mens 31 pct. mente, at det var 50 cl. Hvis det var nemt at vælge en mindre størrelse, vil det have sundhedsmæssige gevinster ved at hjælpe danskerne med at holde en sund vægt.

Når man tager en mindre sodavand, får man dækket sit behov og kan nyde en kold sodavand, samtidig med man sparer på kalorierne. Når så mange flere mener, at en sodavand på 37,5 cl er nok sammenlignet med 50 cl, er det et signal om at gøre det nemmere at snuppe en lidt mindre sodavand – eller helt erstatte ½ liter flasken med en mindre flaske, siger Susanne Tøttenborg.

Fokus på både sundhed, smag og klima

Mindre portioner er også godt for klimaet. Derfor kan en ændring i de mængder, vi spiser og drikker, være med til at gøre en forskel både for sundheden og for klimaet. Hos De Samvirkende Købmænd anerkender man, at fødevareproduktionen står for en betydelig del af den samlede klimabelastning.

Alle bør gøre en indsats for, at salget af fødevarer ikke handler om at få mest muligt for så lav en pris som muligt. Downsizing kan være en måde at give kunderne en god oplevelse, men i en lidt mindre størrelse. Hermed optimeres hensynet til sundhed og klima, men også til smag, siger John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd

Fakta

  • Ja tak, lidt mindre er et partnerskab i regi af Rådet for sund mad. Der er 19 partnere: 7-Eleven, ALT for damerne/FIT LIVING, Bryggeriforeningen, Coop, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer, Fagligt Selskab for Kliniske Diætister, FOA, Fødevarestyrelsen, Healthy Skinny Bitch, Hjerteforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Professionshøjskole, Landbrug & Fødevarer, McDonald’s, Sundhedsstyrelsen, Tænketanken Frej, Aarhus Universitet.
  • Råd om bæredygtig sund kost – Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd, DTU Fødevareinstituttet, 2020

Undersøgelserne

©Kantar Gallup for Kræftens Bekæmpelse: Danskernes viden om og holdninger til overvægt 2021. Undersøgelsen er gennemført 4/3 – 26/3 2021 og er baseret på GallupForum webinterview med 5064 repræsentativt udvalgte respondenter landet over på 18 år eller derover. Undersøgelsen er vedhæftet.

Hovedkonklusioner:

  • 72 pct. synes godt/meget godt om, at nogle producenter, supermarkeder, cafeer og restauranter er begyndt at gøre pakke- og portionsstørrelser lidt mindre. Kun 6 pct. synes dårligt/meget dårligt om det.
  • Spørgsmålet om, i hvilken grad mad- og drikkevarer i store pakker og portioner øger risikoen for overvægt, får en score på 7,1 på en skala fra 0 = slet ikke og 10 = i meget høj grad.

YouGov for Coop Analyse: 1.015 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i marts 2021. Data er vægtet på køn, alder og geografi, og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning 18-74 år. Se faktaark her

  • 47 pct. mener, at en sodavand på 37,5 cl typisk kan dække deres behov. 32 % mener 50 cl. 18 pct. svarer ikke relevant/drikker ikke sodavand og 4 pct. ved ikke.
  • 28 pct. mener, at is, croissanter, sodavand og sandwich, der var 10 pct. mindre, ville få dem til at spise/drikke mindre, mens 17 % svarer, at det ville hjælpe dem til at holde vægten.

Eksempler på mulig effekt af downsizing

Hvis en cola blev downsizet fra 50 cl (½ l) til 37,5 cl ville det betyde op til ½ kilo mindre på vægten på et år, hvis man en gang om ugen drikker sodavanden på 37,5 cl.

Hvis man en gang om ugen drikker en lille cafe latte med sødmælk (20 cl) i stedet for stor (30 cl) vil man i løbet af et år undgå ca. 400 g på vægten

En pose chips på 150 g i stedet for 175 g vil spare dig for ca. 450 g fedtmasse, hvis du spiser en posefuld én gang om ugen i et helt år

Kontaktpersoner

Susanne Tøttenborg, Kræftens Bekæmpelse
Telefon: 35 25 74 14
Mobil: 30 38 23 03
Mail: sto@cancer.dk

John Wagner, De Samvirkende Købmænd
Telefon: 39 62 16 16
Mobil: 20 23 26 16
Mail: jw@dsk.dk

Kontaktperson for mere om Rådet for sund mad
Claus Egeris, Sekretariatschef
Telefon: +45 28 77 41 00
Mail: claus.egeris@raadetforsundmad.dk

Læs om og følg Ja tak, lidt mindre

Hjemmeside

Facebook

Instagram